Κυδωνάτο ή αλλιώς… Χοιρινό με κυδώνια

κυδωνατο-kosmonea-001

Το κυδωνάτο είναι μια γιορτινή συνταγή στην Καστοριά. Τα κυδώνια συνοδεύουν εξαιρετικά το χοιρινό κρέας.

Υλικά:

1½ κιλό χοιρινός λαιμός, κομμένος σε 6 μεγάλα κομμάτια και βγάζουμε το πολύ λίπος

2 μεγάλα κρεμμύδια, σε μεγάλα τετράγωνα

2 κουτ. σούπας πελτές

1 κουτ. γλυκού κανέλα+1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

4 – 5 γαρίφαλα

1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό

300 ml γλυκό κόκκινο κρασί

300 ml ζωμός λαχανικών ή κότας

6 κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε 4 ή σε 8 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθός τους)

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε την γάστρα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά . Σοτάρουμε το κρέας  μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στην γάστρα τα κρεμμύδια, τον πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, το μπούκοβο και αλατοπίπερο. Σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να βγάλουν τα αρώματά τους τα μπαχαρικά.

Ξαναβάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.

Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε με προσοχή το καπάκι, τακτοποιούμε ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος τα κυδώνια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το κρέας και να μελώσει το φαγητό

Τις συνοδεύουμε με  κόκκινο κρασί συνιστούμε ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ (2010) από την Ημαθία