Κυδώνια ψητά
Κυδώνια ψητά. Μετά τις γιορτές, όπου η απόλαυση των λιχουδιών και των γλυκών κυριάρχησε, είναι φυσικό να αναζητούμε ελαφριές και υγιεινές επιλογές για να επιστρέψουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Ένας προτεινόμενος τρόπος για να απολαύσουμε γευστικές λιχουδιές, παράλληλα με τη φροντίδα της υγείας μας, είναι τα κυδώνια ψητά. Απολαύστε την αναζωογονητική γεύση αυτών των υπέροχων κυδωνιών, ψημένων στο φούρνο, με ελαφρύ σιροπάκι και γεμισμένα με αφράτη σαντιγί ή δροσιστικό παγωτό.
Ας ξεκινήσουμε αυτό το νέο έτος με γευστικές απολαύσεις που φροντίζουν τον οργανισμό μας.
Τι χρειαζόμαστε:
- 5 κυδώνια
- 1 λεμόνι
- 3/4 του κιλού ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
- Σαντιγί ή παγωτό βανίλια
- Λίγη κανέλα για πασπάλισμα.
Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε καλά τα κυδώνια να βγει το χνούδι τους (δεν τα ξεφλουδίζουμε) και τα κόβουμε στη μέση καθαρίζοντας τα απ’ τα κουκούτσια τους.
Αλείφουμε την κομμένη πλευρά με λεμόνι.
Παίρνουμε ένα ταψάκι που να χωράει ίσα ίσα τα κομμένα στη μέση κυδώνια μας,το γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ και τα αρωματικά.
Βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο απ το σιρόπι τους (αν βλέπουμε ότι μας αρπάζουν τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
Όταν κρυώσουν τα σερβίρουμε αφού τα γεμίσουμε με σαντιγί ή παγωτό και τα πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα.