Κώστας Καραμανλής. Το τελευταίο Εμπόδιο. Στόχος τους η Ελλάδα

Κώστας Καραμανλής. Το τελευταίο Εμπόδιο. Στόχος τους η Ελλάδα. Το βιβλίο δικαίωσης που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός νεοδημοκράτη, αλλά και κανενός Έλληνα.

Πολλά ακούγονται και λέγονται για την οικονομική κρίση που από το 2010 μαστίζει την Πατρίδα μας με βαρύτατες συνέπειες για όλους μας. Καθήκον των πολιτικών που διαχειρίζονται τις τύχες ενός τόπου είναι να αντιλαμβάνονται τα σημεία των καιρών και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες επωφελείς σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Για την οικονομική κρίση ενέσκηψε στη χώρα μας δεν υπήρξε κανείς που, αντιλαμβανόμενος την καταιγίδα που ερχόταν, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να βραχούμε όσο το δυνατόν λιγότερο; Υπήρξε. Ήταν ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής. Προειδοποίησε. Πρότεινε το δέον γενέσθαι. Ζήτησε συνεργασία από όλους για το κοινό συμφέρον. Προφύλαξε τη χώρα από το πρώτο μπουρίνι και ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει και αυτά που θα ακολουθούσαν.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της οικονομικής κρίσης προμήνυε αίσιο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση του κύριου όγκου του προβλήματος. Η προσπάθεια όμως ανακόπηκε και επιδιώχθηκε ο εμψυχωτής της να εξουδετερωθεί πολιτικά, ηθικά αλλά και βιολογικά. Όλα αυτά τη διετία 2008 – 2009. Σήμερα, σχεδόν μία δεκαετία μετά, αποστασιοποιημένοι χρονικά,  αξιολογώντας ξανά τα όσα, μάταια όπως αποδείχθηκε, έπραξε ο Κώστας Καραμανλής, τα όσα πρότεινε, τα όσα προειδοποιούσε ότι θα συμβούν αν δεν σύντομα δεν αναληφθεί δράση, συνειδητοποιούμε ότι όλα όσα τραγικά ζούμε σήμερα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αυτού παρατίθενται ντοκουμέντα εκείνης της κρίσιμης διετίας που αποτυπώνουν την αγωνία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το μέλλον του τόπου μέσα στη διεθνή οικονομική κρίση, που τις συνέπειές της προσπαθούσε να ελαχιστοποιήσει για την Ελλάδα.

Στο δεύτερο μέρος παρατίθεται το σχέδιο Πυθία για την παντοειδή εξουδετέρωση του Κώστα Καραμανλή που τόλμησε να κάνει για την προκοπή και την αξιοπρέπεια τόπου του πράγματα που στεναχωρούσαν πολλούς.

Η αυτοεξορία του Κωνσταντίνου Καραμανλή τη δεκαετία του ’60 έφερε τελικά τη Χούντα και η εξουδετέρωση του Κώστα Καραμανλή την παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας.