Λαχανοντολμάδες μία συνταγή αγαπητή και κλασική !
Επειδή σε λίγο τελειώνουν τα λάχανα ας κάνουμε μια τελευταία φορά λαχανοντολμάδες ή γιαπράκια όπως τα λένε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Η αγαπητή μας φίλη Κλειώ μας έστειλε την κλασική συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά όπως μας γράφει .Την ευχαριστούμε πολύ και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτό το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο.
Υλικά
800 γρμ κιμάς χοιρινός
1 λάχανο 3 περίπου κιλών με φύλλα που να ξεκολλούν εύκολα
Ρύζι γλασέ
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο,
Μαϊντανό και ξερό δυόσμο
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Για τη σάλτσα (προαιρετική)
Ζωμός από τους ντολμάδες
Βούτυρο
2 αυγά ολόκληρα
Γάλα φρέσκο
Κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου και τα ζεματίζουμε σε νερό να μαλακώσουν όχι όμως πολύ. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τον κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τον μαϊντανό κι αυτόν ψιλοκομμένο το ρύζι (περίπου ένα φλιτζάνι τσαγιού) αλάτι ,πιπέρι και δυόσμο(του δίνει μια πολύ ωραία γεύση) και λίγο λάδι.
Σε κάθε φύλλο βάζουμε λίγη γέμιση και τα διπλώνουμε σαν φακελάκια τα βάζουμε στην κατσαρόλα δίπλα-δίπλα τα σκεπάζουμε με το νερό που ζεματίστηκαν ,προσθέτουμε ζεστό νερό αν χρειάζεται (πρέπει να σκεπαστούν) λάδι και λίγο βούτυρο και λίγο λεμόνι.
Αφού βράσουν μπορούμε να τα σερβίρουμε έτσι με τη σάλτσα της κατσαρόλας ή να ετοιμάσουμε μία ωραία σάλτσα με το ζωμό των ντολμάδων, το κορν φλάουρ, το αυγό ολόκληρο, λίγο γάλα και χυμό λεμονιού να ανακατέψουμε μέχρι να πήξει όχι πολύ.
Καλή σας όρεξη !