Λαχανοντολμάδες τούρτα . Μια συνταγή διαφορετική

Λαχανοντολμάδες τούρτα
Λαχανοντολμάδες τούρτα
Λαχανοντολμάδες  τούρτα!Μια διαφορετική τούρτα μας προτείνει γι σήμερα η κ. Αντα. Ιδανικό για όσους αγαπούν τους λαχανοντολμάδες αλλά βαριούνται το τύλιγμα. Μια εντυπωσιακή συνταγή, ιδανική για το γιορτινό τραπέζι

Υλικά

1λαχανο για ντολμάδες

2κρεμμυδια κομμένα σε καρέ

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι  λάδι

2 μεγάλα καρότα σε καρέ

10 κοτσάνια σέλινου ψιλοκομμένα

1 κόκκινη πιπεριά σε καρέ

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 φλούδα πορτοκαλιού (χωρίς το λευκό μέρος )ψιλοκομμένη

αλάτι ,πιπέρι ,χυμός από 1 λεμόνι

11/2 ψλ ρύζι γλασέ καλά πλυμένο

3 κουταλιά σούπας  μαϊντανό

3 κουταλιά σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ γ δυόσμο αποξηραμένο

500 γρ χοιρινός κιμάς (μπούτι )

200 γρ φέτα.

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτσάνι απ το λαχανά και  το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη βάση προς τα κάτω. Γεμίζουμε με νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε ταψί να κρυώσει.

Αφαιρούμε τα κοτσάνια κρατάμε τα φύλλα. Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και αχνίζουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια μέχρι να εξατμιστεί.  Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι  λάδι, χαμηλώνουμε την ένταση και  προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά ,τα κρεμμυδάκια ,τη φλούδα πορτοκαλιού, τα καρότα ,το σέλινο ,αλάτι ,πιπέρι και τον χυμό λεμονιού.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι ,τα μυρωδικά και 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.  Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το μείγμα ρυζιού -λαχανικών και την φέτα Χωρίζουμε την γέμιση στα 3.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ταψί διαμέτρου 28 εκ και  ύψους  7,ριχνουμε 1/4φλιτζανιού λάδι.

Τοποθετούμε τα μεγαλύτερα φύλλα στη βάση αφήνοντας να περισσεύει λίγο φύλλο εκτός ταψιού. Κάθε φύλλο πρέπει να πατάει στο διπλανό του να μην μείνουν κενά. Ενισχύουμε τη βάση με μια ακόμη στρώση φύλλων και συνεχίζουμε με την γέμιση.

Συνεχίζουμε άλλες 2 φορές. Καλύπτουμε με τα φύλλα κ κλείνουμε με τα πλαϊνά.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.  Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι η με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το βάζουμε επάνω σε λαμαρίνα στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 2 ώρες.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και  αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα

Μπορούμε να φτιάξουμε μια ελαφριά σος ζεσταίνοντας λίγο ζωμό κοτόπουλου με (500 μλ )3 κγ κορν φλαουρ.

Αν θέλουμε το περιχύνουμε από πάνω !

Καλή επιτυχία Είναι λίγο δύσκολο στην προετοιμασία του αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει !