Λείριον Άφησε τα παιδιά να σε πάνε εκεί που εσύ δεν μπορείς

Λείριον
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Η Άννα Πάνη, ιδρύτρια του Λείριον, μιλά στην Ειρήνη Γαβαλά για την Μουσειακή παιδεία

Το μουσείο για μένα είναι ο χώρος όπου το βλέμμα γαληνεύει, η σκέψη αποκτά αρμονία και η ψυχή συνδέεται με το υπέροχο ταξίδι της ζωής των ανθρώπων. Είναι σαν να πηγαίνω σε έναν χώρο εξομολόγησης, σιωπηλής εξομολόγησης…

Το εκπληκτικό είναι ότι , μπροστά στα αγάλματα κυρίως, νιώθω ότι και εκείνα σου εξομολογούνται με έναν κβαντικό τρόπο…

Η ιδέα της Μουσειακής Παιδείας στο Λείριον βασίζεται καθαρά στην επιθυμία μου να δώσω λόγο, χώρο και βήμα στα παιδιά. Ασχολούμαι με παιδιά από το 1997 . Όλα αυτά τα χρόνια μου δίδαξαν μια ανώτερη μορφή αγάπης, την ανώτερη θα έλεγα τώρα. Παρατηρώντας τα  πως αντιλαμβάνονται, πως αντιδρούν, πως δημιουργούν , πως απαντούν κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα καμία μορφή εκπαίδευσης που βασίζεται καθαρά σε καλούπια.

Είναι σεβαστό να ακολουθήσεις τα πρωτόκολλα αλλά δυστυχώς τα περισσότερα έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν κάνει ποτέ παιδιά, δεν έχουν εργαστεί  σε ένα παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, δεν έχουν ερευνήσει σε βάθος το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Φτάνει να δει κανείς τα βιβλία του δημοτικού και τον τρόπο που διδάσκεται η ύλη στα σχολεία μας για να καταλάβει πως ένα παιδί 5ης και 6ης δημοτικού έχει φτωχώτατο λεξιλόγιο, διαβάζει ελάχιστα έως καθόλου, δεν έχει καμία επαφή με την τέχνη.

Το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Το τόλμησα βασιζόμενη στο << άφησε τα παιδιά να σε πάνε εκεί που εσύ δεν μπορείς >> .

Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι με 4 παιδιά 10 ετών το καθένα.

Αφέθηκα στην αθωότητα, τα ερωτήματα, την έκπληξη στα υπέροχα τους μάτια, την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε μένα και κυρίως στην χαρά τους να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα και το κάναμε να συμβεί.

Η Ερβίνα Σταύρου, ο Νικόλας Παπαδάτος, ο Στάθης Αποστολίδης και ο Φίλιππος Τσιάκαλος είναι οι νέοι μου συνεργάτες.

Είναι απίστευτοι ξεναγοί όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες που μας συνοδεύουν.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις μητέρες αυτών των παιδιών. Στον αγώνα που δίνουν για τα παιδιά τους, τις δυνατότητες που θέλουν να προσφέρουν και κυρίως στις αντιλήψεις τους για την ευρύτερη παιδεία.  Αν και δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη ( η μητέρα της Ερβίνας είναι πολιτικός μηχανικός, η μητέρα του Νικόλα είναι δικαστής, η μητέρα του Στάθη προγραμματήστρια και η μητέρα του Φιλίππου δικηγόρος ) επιδιώκουν να το εντάσσουν στην καθημερινότητα των παιδιών τους.

Είναι το μοναδικό μου στήριγμα σε αυτή την προσπάθεια και νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στην ζωή μου.

Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται με την εκδρομή μας στο Σούνιο 11 Ιουνίου.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στις 6 το απόγευμα θα γίνει ένα μεγάλο πάρτυ στο αίθριο του Εμπορικού Κέντρου Χολαργού για γονείς και παιδιά. ( μουσική, εδέσματα, χορός)

Θα βραβευτεί η ομάδα των 4 και το πρόγραμμα θα αρχίσει ξανά το Σεπτέμβριο του 2023 .