Οι ετικέτες τροφίμων και οι 4 αποκωδικοποιητές τους
Απόδοση: Ειρήνη Γαβαλά-Χαρδαλιά (*)
Είναι αλήθεια πως δεν είναι καθόλου εύκολο να διαβάσει κανείς τα συστατικά των τροφίμων όταν ψωνίζει.
Ένας κυκεώνας, ένας πραγματικός λαβύρινθος από χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά και τόσα άλλα συστατικά…
Όπως λένε και οι διατροφολόγοι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τί αγοράζουμε και τι βάζουμε στο τραπέζι μας επειδή όπως μας λένε το να μην ξέρουμε τι τρώμε μας εκθέτει σε ψυχολογικούς και σωματικούς κινδύνους μια και προϊόντα που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ περιέχουν πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Γι΄αυτό σας δίνουμε παρακάτω ένα μικρό βασικό οδηγό για την αποκρυπτογράφηση των συστατικών που αναγράφονται στις συσκευασίες .
1.Τρόφιμα με μικρό κατάλογο συστατικών
Όσο πιο μικρός είναι ο κατάλογος ,τόσο το καλύτερο. Αν δείτε περισσότερα από 5 συστατικά πρέπει να προσέξετε αν όμως περιλαμβάνει 10-15 συστατικά τότε δεν πρέπει να το αγοράσετε. Ένας απλός βασικός κανόνας είναι να προτιμάτε τρόφιμα όσο το δυνατό πιο φυσικά, γιατί είναι προτιμότερο να αγοράζουμε προϊόντα χωρίς συντηρητικά και να τα καταναλώνουμε σύντομα. Και ακόμα αν το προϊόν περιέχει πάνω από 3 άγνωστα συστατικά μην το αγοράζετε.
2.Πώς είναι τα τρόφιμα φρέσκα
Για να αγοράζετε σωστά θα πρέπει να ξέρετε πώς είναι το προϊόν φρέσκο. Τα ξερά φασολάκια δεν είναι πορτοκαλί, ο πραγματικός ταραμάς είναι λευκός και το χοιρινό ζαμπόν είναι γκριζωπό όπως και ο σολωμός [ όχι εκτροφής]. Μπορείτε να κάνετε σχετική έρευνα στο διαδίκτυο .
3.Να προσέχετε τα πρώτα συστατικά στη συσκευασία
Πρέπει να γνωρίζετε πως τα συστατικά σε κάθε συσκευασία αναγράφονται με σειρά σπουδαιότητας. Έτσι στην κορυφή της λίστας αναγράφονται τα συστατικά που το προϊόν περιέχει σε μεγάλη ποσότητα. Αν π.χ. η ζάχαρη εμφανίζεται πρώτη σε ένα διαιτητικό προϊόν εννοείται πως το αποφεύγουμε. Τα πρώτα στη σειρά συστατικά πρέπει να είναι αυτά της παραδοσιακής συνταγής. Στη συσκευασία ενός γλυκού π.χ. το αλεύρι πρέπει να εμφανίζεται πρώτο και στα προϊόντα σοκολάτας που αλείφουμε ή τρώμε σαν γλυκά το βούτυρο κακάο και το κακάο πρέπει να αναγράφονται πρώτα.
4.Αναζητήστε στο διαδίκτυο και στα βιβλιοπωλεία σχετικές δημοσιεύσεις
Mπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο apps και δημοσιεύσεις αλλά και πληροφορίες σε sites ενώσεων καταναλωτών, εκδόσεις σε βιβλιοπωλεία σχετικά με τις ετικέτες των τροφίμων, όπου θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες όπως π.χ πως τα πρόσθετα κόκκινου χρώματος είναι τα πιο επιβλαβή για την υγεία μας οπότε προτιμούμε αυτά με το πράσινο χρώμα κοκ.
Η ενημέρωση προφυλάσσει τη υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων και ας μην ξεχνάμε πως το σπιτικό φαγητό είναι πάντα πιο νόστιμο, πιο θρεπτικό και πιο υγιεινό !
(*)Η κ. Ειρήνη Γαβαλά – Χαρδαλιά είναι Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων & Συμπαραγωγών. Σύμβουλος έκδοσης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.