Ο Αθανάσιος Στάβερης μιλά για την Ημερίδα Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός

Αθανάσιος  Στάβερης
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ημερίδας με θέμα  Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός, η συνεργάτης μας κ. Ειρήνη Γαβαλά συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα  κ. Αθανάσιο Στάβερη.

Αγαπητέ κε Στάβερη

Αφού σας συγχαρούμε για την εξαιρετική πρωτοβουλία σας σχετικά με τη διοργάνωση στις 24 Φεβρουαρίου Ημερίδας με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός, https://aiforautism.gr/?fbclid=IwAR2hOv0fLj-ph0ncondXlo8ruU3q07iajWnfFvVLqVcinZS3TRNyaag1-bY θα ήθελα να μας πείτε :

  1. Ποια είναι η σύνδεση και η συνεισφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης σε σχέση με την έγκαιρη διάγνωση των αυτιστικών ατόμων και πώς μπορεί να βοηθήσει στην  βελτίωση αυτής της νευροψυχολογικής διαταραχής που αφορά ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μετασχηματίζει τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης με πολλούς τρόπους και ένας τομέας στον οποίο έχει δείξει μεγάλες δυνατότητες είναι η έγκαιρη διάγνωση της Διαταραχής Του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΦΑ). Η ΔΦΑ είναι μια νευροψυχολογική διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά και εκτιμάται ότι 1 στα 54 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκεται με ΔΦΑ. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για τα άτομα με ΔΦΑ, καθώς επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία, οδηγώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μερικοί από του τρόπους που μπορεί να βοηθήσει η ΤΝ:

Ανάλυση δεδομένων συμπεριφοράς: Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να αναλύσουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, της γλώσσας και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, για να εντοπίσουν μοτίβα που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία ΔΦΑ.

Αυτοματοποιημένα εργαλεία διαλογής: Τα εργαλεία ελέγχου που υποστηρίζονται από AI μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στην έγκαιρη ανίχνευση των ASD, επιτρέποντας την έγκαιρη παραπομπή για εξειδικευμένη αξιολόγηση και παρέμβαση.

Εξατομικευμένες αξιολογήσεις: Τα εργαλεία που υποστηρίζονται από AI μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εξατομικευμένων αξιολογήσεων με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες ενός ατόμου, επιτρέποντας στοχευμένες παρεμβάσεις.

Υποστήριξη για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης: Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στον εντοπισμό και τη διάγνωση ΔΦΑ, παρέχοντάς τους πληροφορίες και συστάσεις σε πραγματικό χρόνο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές και την έρευνα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα άτομα με ΔΦΑ, καθώς επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία. Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουμε την ακρίβεια και την ταχύτητα της διάγνωσης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με ΔΦΑ λαμβάνουν την υποστήριξη και τις υπηρεσίες που χρειάζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα, αυξημένη ανεξαρτησία και καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους.

  1. Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα καλής πρακτικής ;

Ο κύριος στόχος αυτής της ημερίδας είναι να αναγνωρίσουμε τα βασικά στοιχεία της ΔΦΑ, και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με ΔΦΑ, να προωθήσουμε την συνεργασία μεταξύ εμπειρογνωμόνων τεχνητής νοημοσύνης και παρόχων / ερευνητών υγειονομικής περίθαλψης, να εντοπίσουμε κενά στην έρευνα και την ανάπτυξη, δεοντολογικά ζητήματα και πιθανούς κινδύνους.

Φέρνοντας σε επαφή εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς τομείς, αυτές οι ημερίδες μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων με ΔΦΑ

3.Η Ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και πώς μπορεί ο ενδιαφερόμενος να συμμετέχει ;

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, και μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν αφού κάνουν εγγραφή στον σχετικό σύνδεσμο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα.(https://aiforautism.gr/)

 

Σας ευχαριστούμε πολύ