Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Παιδί και Ποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, παρουσιάζουμε το Διεθνές Εργαστήρι Ποίησης Λείριον, ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη δύναμη και τη σημασία της ποίησης στην παιδεία.

Βασισμένο στη μαιευτική του Σωκράτη και με την “Ιθάκη” του Καβάφη ως άξονα, αυτό το πρόγραμμα οδηγεί τους μαθητές σε ένα ταξίδι εντός και εκτός της ποιητικής γραμμής.

Μέσα από δραστηριότητες όπως η ρητορική, η εκφραστική ανάγνωση και η δημιουργική γραφή, οι μαθητές ανακαλύπτουν την ομορφιά και τη δύναμη της γλώσσας, ενώ έρχονται σε επαφή με τις φιλοσοφικές και αισθητικές διαστάσεις της ζωής τους.

Διεθνές Εργαστήρι Ποίησης Λείριον

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στην Ποίηση και τη Μαιευτική του Σωκράτη. Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Περιλαμβάνει : Ρητορική, Ετυμολογία, Εκφραστική Ανάγνωση, Μαιευτική του Σωκράτη, Δημιουργική Γραφή και με την ολοκλήρωση  εκδίδουμε το έργο των παιδιών σε βιβλίο. Ο κεντρικός άξονας του εργαστηρίου είναι η ” Ιθάκη ” του Καβάφη. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 2 ώρες και ο μέγιστος αριθμός μαθητών που μπορούν να συμμετάσχουν κάθε φορά είναι 30 .

Ο στόχος του προγράμματος είναι η επαφή των μαθητών με την ποίηση, η δυνατότητα να εμβαθύνουν σε φιλοσοφικές έννοιες, να έρθουν σε επαφή με τα δικά τους συναισθήματα, να εμπνευστούν και να γράψουν τα δικά τους ποιήματα.

Το ” Συνυπάρχω Ελεύθερα ” σχεδιάστηκε από την Άννα Πάνη © 2021 και υλοποιήθηκε σε 3 χώρες , Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως το Νοέμβριο του 2021 .

Το παρακολούθησαν συνολικά 270 παιδιά με μεγάλο ενδιαφέρον .

Στην Γαλλία είχαμε την τιμή να υλοποιηθεί υπό την αιγίδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας και στην Γερμανία το συγκεκριμένο πρότζεκτ έγινε θέμα πτυχιακής εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Koblenz ( παιδαγωγικών σπουδών) .

Το Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε η τρίγλωσση συλλογή από τις έκδοσης Εντύποις. Τίποτα πιο όμορφο από το να διαβάσεις ποιήματα παιδιών από τρείς χώρες για την Ελευθερία! Τίποτα πιο συγκινητικό από μαθητές 5 ετών να φιλοσοφούν και χωρίς να γνωρίζουν γραφή να γράψουν ποίηση!

Τίποτα πιο ελπιδοφόρο από τα μέλη του Λείριον Νίκη Παρασκευοπούλου, Κατερίνα Μουζάκη και Jul Kazdan, όλοι κάτω από 20 χρονών τότε να αναλάβουν την υλοποίηση του εγχειρήματος στο εξωτερικό!

* Ο σκοπός της έκδοσης είναι μέρος των εσόδων να αξιοποιηθεί για την δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Γαλλία, ανήλικες μητέρες στη Γερμανία , ορφανά παιδιά και κακοποιημένες γυναίκες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, τη Β. Ήπειρο και όχι μόνο.

Έχει στο ενεργητικό του :

  1. Ένα εργαστήρι για εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα κέντρα υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών στην Αθήνα κατόπιν προτάσεως του Υπουργείου Μετανάστευσης της Ελλάδας.
  2. Ένα εργαστήρι για ασυνόδευτα παιδιά τριών κέντρων υποδοχής στην Αθήνα κατόπιν προτάσεως του Υπουργείου Μετανάστευσης της Ελλάδας.
  3. Ένα εργαστήρι για παιδιά μητέρων που έχουν υποστεί βία στην Ζάκυνθο σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης και Ενδυνάμωσης Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου.
  4. Οικονομική βοήθεια στο σωματείο “Interagir ” στο Reims της Γαλλίας.
  5. Συμμετοχή στην διεθνή έκθεση της Μπολόνια στην Ιταλία και του Καΐρου στην Αίγυπτο.

Το ” Συνυπάρχω Ελεύθερα ” θα συνεχίσει το ταξίδι του διότι η Ποίηση μπορεί να φτιάξει γέφυρες ανάμεσα στα χάσματα του εαυτού μας πρώτα και μετά ανάμεσα σε ο,τι χωρίζει τους ανθρώπους.