Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: «Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world»

Σε πάρα πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αποτελεί μια ευκαιρία για τους άνδρες, να δείξουν την αγάπη και το σεβασμό τους. Αυτό σίγουρα τις δίνει μεγάλη χαρά! Η ουσία όμως είναι να μην είναι πρόσκαιρο ή υποκειμενικό, αλλά να αποτελεί αληθινό σεβασμό προς όλες τις γυναίκες, μέσα από την αποδοχή τους ως ισότιμων οντοτήτων στο κοινωνικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό περιβάλλον.
Κάθε χρόνο ο ΟΗΕ ορίζει και ένα γενικό θέμα. Για το 2021 το θέμα είναι  “Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world με στόχο τις τεράστιες προσπάθειες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, τη διαμόρφωση ενός πιο ισότιμου μέλλοντος αλλά και επισημαίνει τα κενά που υπάρχουν.
Ευθυγραμμίζεται επίσης με το θέμα της 65ης συνόδου της Επιτροπής για το καθεστώς των γυναικών, «Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών και η λήψη αποφάσεων στη δημόσια ζωή, καθώς και η εξάλειψη της βίας, για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης όλων των γυναικών», και την εμβληματική εκστρατεία Generation Equality, που απαιτεί το δικαίωμα των γυναικών στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής, ίση αμοιβή, ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας, τερματισμό κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών καθώς και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης COVID-19, ως εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, και ως μερικοί από τους πιο υποδειγματικούς και αποτελεσματικούς  ηγέτες στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Αν και  είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε 22 χώρες,  μόνο το 24,9 τοις εκατό των εθνικών βουλευτών είναι γυναίκες.

Όταν οι γυναίκες ηγούνται, βλέπουμε θετικά αποτελέσματα. Ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές και παραδειγματικές εξελίξεις στην πανδημία COVID-19 τις οδήγησαν γυναίκες. Και οι γυναίκες, ιδίως οι νέες γυναίκες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των δράσεων για θέματα που αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλλαγή του κλίματος και την ισότητα σε όλα τα μέρη του κόσμου..

Σε πολλές γωνιές του πλανήτη, τη στιγμή που κάποιες γυναίκες, απολαμβάνουν τον σεβασμό και την εκτίμηση, όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο, κάποιες άλλες βιώνουν από μικρά κοριτσάκια τη βία, την κακομεταχείριση, τον εξευτελισμό, τις αναγκαστικές εκτρώσεις, τη φτώχεια και γενικότερα μια ζωή γεμάτη πόνο και δυστυχία.

Ας ευχηθούμε, του χρόνου η κατάσταση να είναι καλύτερη για τη θέση των γυναικών παγκοσμίως γιατί η πρόοδος των γυναικών αποτελεί πρόοδο για όλους!

( Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την  σελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών)