Παιδικοί πνιγμοί: οι περισσότεροι γίνονται με την παρουσία ενός ενήλικα ( βίντεο)

14747129-happy-smiling-underwater-child-jumps-to-swimming-pool-beautiful-little-girl-swims-and-having-fun-kid-640x400

Σύμφωνα με τα στατιστικά, η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε μικρά παιδιά ηλικίας έως 4 ετών είναι ο πνιγμός στο νερό. Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικών πνιγμών γίνονται με την παρουσία ενός ενήλικα.

Η οργάνωση Αbbeyshope.org δημιούργησε ένα video αναφορικά με τον πνιγμό.

Στο παρακάτω βίντεο πρωταγωνιστεί ένα μικρό κοριτσάκι το οποίο κολυμπάει σε μια πισίνα δίπλα στους γονείς της. Το μήνυμα που στέλνει είναι συγκλονιστικό.

«Το 88% των παιδικών πνιγμών γίνονται με την παρουσία ενός ενήλικα. Ο μπαμπάς μου νομίζει ότι η μαμά μου με προσέχει ενώ κολυμπάω και εκείνη νομίζει το ίδιο για τον μπαμπά μου. Στην πραγματικότητα, δεν με προσέχει κανείς. Σε ένα λεπτό θα πνιγώ ενώ βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με τους γονείς μου και τους φίλους μου», αναφέρει.

Η οργάνωση δημιουργήθηκε από ένα ζευγάρι το οποίο έχασε την κόρη του έπειτα από ατύχημα σε πισίνα.

Μέτρα πρόληψης: Η αλήθεια είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά αλλά βασικά προληπτικά μέτρα από τους γονείς: Αυτά είναι, η συνεχής επιτήρηση των παιδιών και η τουλάχιστον τρίωρη αποχή από το κολύμπι μετά το φαγητό.

Χρειάζεται επίσης να μάθουμε στα παιδιά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πιθανού πνιγμού και αυτό είναι να επιπλεύσουν κρατώντας το κεφάλι τους έξω από το νερό, μέχρι κάποιος να πλησιάσει και να τα σώσει.

Τί πρέπει να κάνετε  σε περίπτωση πνιγμού:

Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.

Αν το παιδί σας διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μία πετσέτα. Πιθανώς να κάνει εμετό.

Πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.

Αν το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, δείτε εάν έχει κάτι στο στόμα και αφαιρέστε το. Γυρίστε το στο πλάι (δεν σπρώχνουμε, αλλά τραβάμε προς το μέρος μας) για την αποφυγή τυχόν αναρρόφησης.

Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω (απελευθερώνοντας έτσι τις αναπνευστικές οδούς).

Παραμείνετε κοντά του ελέγχοντας τις αντιδράσεις του μέχρι να έρθει πιο εξειδικευμένη βοήθεια.

Θα ήταν καλό πριν τις καλοκαιρινές διακοπές σας να παρακολουθήσετε μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:

-Πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 3 ωρών τουλάχιστον ανάμεσα στο γεύμα και το μπάνιο σας.

-Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση, ακόμα και αν στο σημείο όπου κάνετε μπάνιο υπάρχει ναυαγοσώστης ή είναι ρηχά. -Μην αφήνετε τα παιδιά να κάνουν βουτιές σε παραλίες που σας είναι άγνωστες ή δεν ξέρετε το ακριβές βάθος του βυθού.

-Αν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη ή έχει ισχυρά ρεύματα, καλό είναι να αποφύγετε το κολύμπι οικογενειακώς, ακόμα και αν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το νερό. Πολλά ατυχήματα οφείλονται στο ότι συχνά υπερεκτιμούμε τις δικές μας δυνάμεις ή και των παιδιών μας.

-Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων. -Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες .

-Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών

-Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.

-Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε. -Μάθετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη.