Παναγιώτης Κακαβάς-Ένας λαϊκός ζωγράφος !

Εικόνα1

Ειρήνη Γαβαλά-Χαρδαλιά (*)

Ερέτρια ένα καλοκαιριάτικο πρωινό .Σταματάμε μπροστά στο μεγάλο διώροφο κατάστημα του Γιώργου Κακαβά .Το μεγαλύτερο μαγαζί της πόλης για ηλεκτρολογικό , υδραυλικό υλικό, γεννήτριες, σιδηρικά, εργαλεία, χρώματα.

Τώρα θα αναρωτηθείτε ,και δικαιολογημένα , τί σχέση μπορεί να έχει ένα τέτοιο μαγαζί με ένα λαϊκό ζωγράφο…

Ακολουθήστε μας στον πρώτο όροφο και η απορία σας θα λυθεί. Γιατί επάνω εδώ στη γωνιά ενός μικρού δωματίου βρίσκεται το ατελιέ του 82χρονου Παναγιώτη Κακαβά του αυτοδίδακτου ζωγράφου της Ερέτριας.

Εικόνα2

Καβαλέτο, πινέλα, χρώματα, μουσαμάδες, πίνακες στοιβαγμένοι πάνω και κάτω από τα ράφια! Ένας χώρος δημιουργίας και τέχνης στο πιο απρόβλεπτο σημείο της πόλης ! Από κάτω πελάτες και πωλητές, τηλεφωνήματα, παραγγελίες, φωνές, διάλογοι ζωηροί.

Εικόνα6

Και κάπως έτσι ξεκινάει η κουβέντα μας με τον Παναγιώτη Κακαβά.

Πώς λοιπόν ξεκίνησε  να ζωγραφίζει; Από το Δημοτικό μας απαντάει αβίαστα με την ήρεμη φωνή του. Μου άρεσε η ζωγραφική από μικρό παιδί μας λέει. Γέννημα –θρέμμα της Ερέτριας παιδί βοσκού με κοπάδι από 100 πρόβατα πήγαινε σχολείο, έβοσκε πρόβατα και από τότε άρχισε να ζωγραφίζει κάνοντας μικρά σκίτσα στα τετράδια τα σχολικά γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για χρώματα.

Εικόνα7

Έφτιαχνε και ξύλινα αυτοκινητάκια και μηχανές ρολογιών κι έβγαζε μικρός το χαρτζιλίκι του.

Ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος που ένιωθε την ανάγκη να ζωγραφίζει χωρίς να έχει καμία πρόσβαση σε σχετικά βιβλία, πινακοθήκες. Ένα ταλέντο ,μία κλίση πηγαία αυθεντική όπως και οι κατοπινοί του πίνακες. Δεν πήγε ποτέ σε Σχολή. Η έμπνευσή του είναι  η θάλασσα, το καρνάγιο,οι συντοπίτες του ό,τι βλέπει από την αγαπημένη του πόλη την Ερέτρια. Κυκλοφορεί φωτογραφίζει στο μυαλό του στιγμές, τοπία, ανθρώπους και μετά γυρίζει στο εργαστήρι του και τα ζωγραφίζει προσθέτοντας πινελιές από τη φαντασία του.

Εικόνα3

Σε τέσσερις ώρες, μας λέει ,ολοκληρώνει και τον πιο δύσκολο πίνακα. Δεν βάζει τίτλους στους πίνακές του, αυτό  το αφήνει στους πελάτες του .Υπογράφει τους πίνακές του με το όνομά του και την χρονιά που τους ζωγράφισε.

Έχει εκθέσει έργα του στη Χαλκίδα και την Ερέτρια. Στην ερώτησή μας πώς μπόρεσε να συνδυάσει την σκληρή δουλειά του στο μαγαζί  με τη ζωγραφική μια και είχε να μεγαλώσει δύο παιδιά μας απάντησε ότι διάλεγε να ζωγραφίζει αντί να πηγαίνει για καφεδάκι με τους φίλους του.

Η γνωριμία και η φιλία του με τον γνωστό ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου

Γνώρισε τον μπάρμπα-Σπύρο όταν πήγε στο σπίτι του στην Ερέτρια σαν ηλεκτρολόγος .Μια φιλία που κράτησε χρόνια. Ο μπάρμπα-Σπύρος μας λέει ήταν ένας άνθρωπος κλειστός, λιγομίλητος, μιλούσε με το πινέλο του. Ζωγράφιζε στη βεράντα του σπιτιού του στην Ερέτρια όπου έμενε χειμώνα-καλοκαίρι .Ο κυρ Παναγιώτης μάλιστα οργάνωσε και μια έκθεση του μπάρμπα-Σπύρου στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς μας λέει δεν είχε γιο αλλά μόνο δυο κόρες με τις οποίες δεν έχει καμία επαφή μετά το θάνατο του μπάρμπα Σπύρου

Εικόνα5

Δούλευε του έλεγε ο ζωγράφος και μια φορά που  ο μπάρμπα-Σπύρος τον είχε αφήσει μόνο στο ατελιέ του και του είπε να κάνει ό,τι θέλει ,εκείνος έπιασε και αντέγραψε έναν πίνακά του και όταν πήγε ένας πελάτης να αγοράσει τον πίνακα διάλεξε από τους δύο τον δικό του !  Και τότε πολύ ντράπηκε και στενοχωρήθηκε, είπε στον πελάτη ποιός ήταν ο αυθεντικός και τον δικό του τον χάρισε να μην τον βλέπει!

Εικόνα4

Σήμερα ο Παναγιώτης Κακαβάς έχει παραχωρήσει την επιχείρηση στο γιο του Γιώργο αλλά συνεχίζει και ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του να δουλεύουν στο μαγαζί. Ένα μαγαζί που έφτιαξε μόνος του .Κανένας μας είπε δεν με βοήθησε όλα αυτά έγιναν με τα δυο χέρια μου. Δυο χέρια που χτίζουν, βάφουν, βιδώνουν αλλά και ζωγραφίζουν, φτιάχνουν εκπληκτικά καραβάκια από καφάσια !

Ένα ταλέντο αυθόρμητο ,πηγαίο ,αληθινό ένας αυθεντικός λαϊκός ζωγράφος, ένας ζεστός  ειλικρινής άνθρωπος που ονειρεύεται να ολοκληρώσει σύντομα το ατελιέ του εδώ στο μαγαζί του .

Αν λοιπόν σας φέρει ο δρόμος σας στην Ερέτρια αναζητείστε το μαγαζί του Γιώργου Κακαβά επισκεφθείτε το και ζητείστε να δείτε τους πίνακες του κυρ Παναγιώτη !

Παναγιώτης Κακαβάς

6970 067308

kakavas@hotmail.gr

Hλεκτρονική γκαλερί

www.kakavasgallery.com

(*)Η κ. Ειρήνη Γαβαλά – Χαρδαλιά είναι Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων & Συμπαραγωγών. Σύμβουλος έκδοσης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.