Πρωταπριλιά: Η παράδοση των ψεμάτων και του πειράγματος”
Καλωσορίζουμε τον Απρίλιο με μια παράδοση γεμάτη ψέματα και πείραγμα! Όπως κάθε χρόνο, η πρώτη μέρα του μήνα φέρνει μικρές και μεγάλες ανακρίβειες, σύμφωνα με το έθιμο που έχει εδραιωθεί.
Από πού προέρχεται, όμως, αυτή η παράδοση της Πρωταπριλιάς;
Σύμφωνα με μια από τις εκδοχές, το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τους Κέλτες, οι οποίοι όταν αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο ψάρεμα, άρχισαν να λένε ψέματα για τα ψάρια που είχαν πιάσει. Η παράδοση αυτή με τον καιρό μετατράπηκε σε έθιμο.
Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι το έθιμο ξεκίνησε στη Γαλλία του 16ου αιώνα, όταν άλλαξε η ημερομηνία της Πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου. Οι αντιδραστικοί συνέχισαν να γιορτάζουν την παλιά πρωτοχρονιά και λάμβαναν δώρα για να κοροϊδευτούν.
Στην Ελλάδα, το έθιμο αυτό έχει διαφοροποιηθεί και έχει λάβει μια ελληνική χροιά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτός που καταφέρει να ξεγελάσει κάποιον θα έχει την τύχη με το μέρος του. Άλλοι πιστεύουν ότι το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Παρ’ όλες αυτές τις παραδόσεις και τις θεωρίες, η Πρωταπριλιά παραμένει μια ημέρα γεμάτη με χιούμορ και διασκέδαση, όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει το πείραγμα και την πλάκα!