Στο έλεος του ψύχους οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

χιονιας-προσφυγες-kosmonea-001

Εξαιρετικά δύσκολες ώρες περνούν αυτές τις μέρες πρόσφυγες και μετανάστες λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί στην κεντρική και κυρίως στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Όπως είπε προς τη Deutsche Welle o επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Φλόριαν Βέστφαλ: «Εξαιτίας της κακοκαιρίας η κατάσταση στη Σερβία αλλά και στα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Στη Σερβία από τους συνολικά 7.500 πρόσφυγες μόλις οι 3.000 κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή από το κρύο καταλύματα. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι δηλαδή κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο του Βελιγραδίου. Και αυτό με τον υδράργυρο να υποχωρεί τη νύχτα κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Τη μέρα η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους -9. Οι άνθρωποι έχουν περιορισμένες δυνατότητες προστασίας από το κρύο. Επιπλέον το ίδιο το κράτος περιορίζει τις δυνατότητες παροχής βοήθειας προς αυτούς τους ανθρώπους επειδή θέλει να τους αναγκάσει να κατευθυνθούν στα προσφυγικά καταλύματα. Αυτά όμως είναι υπερπλήρη και δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη: τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

χιονιας-προσφυγες-kosmonea-002

Συνολική η ευθύνη της ΕΕ

Όπως επισημαίνει ο Στέφαν Βέστφαλ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να ασκήσουν δημοσίως πιέσεις στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας προκειμένου να αναθεωρήσει τη στάση και την πολιτική της: «Δεδομένου όμως ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι παρόμοια, θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει μια συνολική ευθύνη. Εντέλει η ευρωπαϊκή πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι 15.000 άνθρωποι είναι εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Άλλοι 7.000 βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Σερβία. Μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς κανείς να ασχολείται στα σοβαρά μαζί τους. Αντιθέτως, τους αφήνουν να ζουν σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Ποιος ευθύνεται όμως για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες είναι εκτεθειμένοι σε πολικές θερμοκρασίες μέσα στις σκηνές τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;

«Η ευθύνη βρίσκεται καταρχήν στα χέρια των ελληνικών αρχών. Αυτές βρίσκονται επί τόπου και ως εκ τούτου είναι και καθ’ ύλην αρμόδιες. Ωστόσο η ΕΕ και όλες οι χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν μια συνευθύνη. Διότι η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τους. Η Ευρώπη αυτή που αρέσκεται να επικαλείται τις κοινές ανθρώπινες αξίες της, πρέπει να αναλαμβάνει από κοινού την ευθύνη προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί που υποφέρουν ήδη τόσο πολύ να μην είναι εκτεθειμένοι και αβοήθητοι στο ψύχος».

Έλλειψη πολιτικής βούλησης

Ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισημαίνει ότι στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες άφησαν την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομικά Ελλάδα στην τύχη της: «Θα μπορούσε μάλιστα να συμπεράνει κανείς ότι η ΕΕ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που το πρόβλημα λύθηκε κατά αυτό τον τρόπο, αφήνοντας δηλαδή 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, περιμένοντας απλώς τι θα συμβεί. Έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση, είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Βερολίνο να συνδράμουν ουσιαστικά την Ελλάδα στην κοινή αυτή πρόκληση».

(dw)