Στροφή στη Γειτονιά του Παπάγου-Χολαργού: Φροντίζοντας το Περιβάλλον μας με τον Καφέ Κάδο
Συνέντευξη
Η πρωτοβουλία “σΤροφή στη γειτονιά” της InCommOn, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα πώς οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στην φροντίδα του περιβάλλοντός τους μέσα από μικρές, αλλά σημαντικές καθημερινές πράξεις.
Η InCommOn είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που προάγει την κυκλική οικονομία μέσω της διάδρασης και της δημιουργικής συνεργασίας με την κοινότητα (πολίτες, φορείς, επιχειρήσεις)
Μέσω της σωστής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων, οι πολίτες ενθαρρύνονται να αλλάξουν νοοτροπία και συνήθειες, προάγοντας την αειφορία και την οικολογική ευαισθητοποίηση.
Συνομιλήσαμε με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας και ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την πρωτοβουλία αυτή , δηλαδή, για το πώς αυτή η ιδέα έγινε πράξη και ποια είναι η εμπειρία τους μέχρι σήμερα.
1) Τι ακριβώς είναι η “σΤροφή στη γειτονιά”;
Μια ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες, και να φροντίσουμε το περιβάλλον μας ξεκινώντας από μια στροφή στην αντίληψη και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οργανικά μας απορρίμματα, δηλαδή τα τροφοσκουπίδια προκύπτουν καθημερινά στις κουζίνες μας από όσα καταναλώνουμε. Κάτι που μπορούμε να πετύχουμε με την εξοικείωση και τη σωστή χρήση του καφέ κάδου που προορίζεται αποκλειστικά για τα βιοαπόβλητά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και της incommon και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ένας βασικός λόγος επιλογής και συνεργασίας με τον Δήμο ήταν το δίκτυο των καφέ κάδων που είναι σε λειτουργία και διαρκώς εμπλουτίζεται, κάτι στο οποίο έχουν συμβάλει σημαντικά οι ίδιοι οι πολίτες ενημερώνοντάς μας για το αν έχουν ήδη ή όχι στη γειτονιά τους καφέ κάδο και ζητώντας την τοποθέτησή του.
2) Πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια στροφή σε πρακτικό επίπεδο;
Μέσα από τη συνεργασία! Αυτή είναι η αρχή και το τέλος, όπως έχει δείξει η εμπειρία. Με το να έρθουμε κοντά και να συνεργαστούμε με κατοίκους, σχολεία, επιχειρήσεις, πέρα από τον ίδιο τον Δήμο ώστε να μάθουμε μαζί και δημιουργικά πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε σωστά τους διαθέσιμους πόρους αντί να τους σπαταλάμε. Για να ζούμε στο δημόσιο και ιδιωτικό μας χώρο πιο καθαρά, ποιοτικά και χαρούμενα. Για να κάνουμε στροφή σε μια βιώσιμη γειτονιά που θα απολαμβάνουμε ατομικά και συλλογικά. Μάλιστα, η θετική αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από την κουζίνα μας! Μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα με τα υπολείμματα από τα μαγειρέματα, τα παρασκευάσματα ή και τα τρόφιμα που περισσεύουν στις κουζίνες μας που αντί να καταλήγουν στον κοινό κάδο σκουπιδιών και στη συνέχεια σε μια χωματερή να απορρίπτονται στον ειδικό καφέ κάδο για να επαναξιοποιούνται.
3) Γιατί είναι σημαντική η αλλαγή νοοτροπίας ως προς τη διαχείριση των οργανικών μας απορριμμάτων; Ποια είναι τα οφέλη;
Γιατί τα βιοαπόβλητα, τα οργανικά μας απορρίμματα που βγαίνουν καθημερινά στις κουζίνες μας μπορούν από κοινώς θεωρούμενα τροφοσκουπίδια να μετατραπούν σε κάτι νέο και πολύτιμο, όπως είναι το κομπόστ. Ένα φυσικό και πλούσιο λίπασμα για τα φυτά και τους κήπους μας που μπορεί να δώσει πολύ ωραία αποτελέσματα. Όσο για τη σημασία μιας τέτοιας αλλαγής νοοτροπίας, όπου αντί να πετάμε τα τροφοσκουπίδια μας στον κοινό πράσινο κάδο, τα ρίχνουμε χωριστά στον ειδικό καφέ κάδο, αρκεί να πούμε το εξής: ένας Δήμος 45 χιλιάδων κατοίκων-όπως δηλαδή περίπου του Παπάγου-Χολαργού-παράγει 6.413 τόνους τροφοσκουπιδιών κάτι που ισούται με το βάρος από 46 μπλε φάλαινες, το μεγαλύτερο πλάσμα στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή τα σκουπίδια που καταλήγουν σύμμικτα στη χωματερή συνεπάγονται περισσότερους ρύπους και μόλυνση της ατμόσφαιρας καθώς και οικονομική επιβάρυνση λόγω των τελών που πρέπει να πληρώνουν οι δήμοι.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να βρούμε έναν τρόπο αξιοποίησής τους ώστε να περιορίσουμε όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Γιατί η φροντίδα του περιβάλλοντός μας, μας αφορά όλες και όλους και είναι στο χέρι μας να κάνουμε μια στροφή προς αυτή.
4) Τι δράσεις ενημέρωσης των δημοτών έχουν γίνει και σε ποια κλίμακα;
Μια πρώτη σημαντική ενημέρωση έγινε στη “Γιορτή στη γειτονιά”, η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου που φιλοξενήθηκε στο Εμπορικό Κέντρο στον Χολαργό με συντονισμό του Δήμου Παπάγου-Χολαργού,και παρουσία των Αντιδημάρχων Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ποιότητας Ζωής Παπάγου και Χολαργού-όπου μικροί και μεγάλοι δημότες, πάνω από 100 άτομα, ενημερώθηκαν για την όλη προσπάθεια. Έγιναν εργαστήρια κομποστοποίησης για παιδιά ενώ οι ενήλικες συνομίλησαν με την ομάδα της incommon παίρνοντας χρηστικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του καφέ κάδου φεύγοντας με δώρο ένα μίνι καδάκι κουζίνας για να ξεκινήσουν την προσπάθεια από το σπίτι.
Παράλληλα, επειδή πιστεύουμε ότι η αλλαγή του τρόπου σκέψης πρέπει να ξεκινά από νωρίς και από τη βάση, δίνουμε έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία του Δήμου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ξεκινήσει ένα περιβαλλοντικό ταξίδι με μαθητές και μαθήτριες μέσα από ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις μαθητικές ανάγκες. Βλέπουμε στην πράξη τι σημαίνει κυκλική οικονομία και βιωσιμότητα, δύο έννοιες που καταλαβαίνουμε απλά, δίνοντας νέα ζωή και χρήση σε τροφοσκουπίδια. Γιατί ο σεβασμός και η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι κάτι που μας αφορά άμεσα όλες και όλους ανεξάρτητα από την ηλικία. Μάλιστα, πήγαμε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας το πρώτο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο “σΤροφή στη γειτονιά” που μπήκε πρόσφατα στην τάξη και ενθουσίασε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που απέκτησε ζωή χάρη σε μια ευρηματική ομάδα από το Πολυτεχνείο της Κρήτης με την οποία συνεργαστήκαμε στενά για την υλοποίησή του.
5) Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των δημοτών στο όλο εγχείρημα;
Πολύ θετική και ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Έχουμε δει ότι κάτοικοι του Δήμου Παπάγου-Χολαργού που μας γνωρίζουν και κατανοούν το όλο εγχείρημα, μπαίνουν με όρεξη σε αυτό, αναζητούν τρόπους να συμμετέχουν, ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτό που ονομάζουμε “κυκλική οικονομία” ξεκινώντας από τον καφέ κάδο. Η συμμετοχή στις δράσεις μας και ο τρόπος που επικοινωνούν μαζί μας και με τον Δήμο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αυτές είναι ενδεικτικός· οι κάτοικοι του Δήμου σας κατανοούν ότι μπορούν να κάνουν ένα βήμα για να βελτιωθεί κάτι στη δική τους καθημερινότητα άμεσα, φροντίζοντας το περιβάλλον, αντί να το επιβαρύνουν. Αλλάζοντας απλώς μια καθημερινή συνήθεια.
6) Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε;
Ότι κάνοντας μαζί μια σημαντική σΤροφή, μπορούμε να ζούμε σε μεγαλύτερη αρμονία με το περιβάλλον μας δείχνοντας σεβασμό στη φύση και τους ανθρώπους. Ξεκινώντας από μια αλλαγή στη δική μας κουζίνα και γειτονιά, μπορούμε να φέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στην παγκόσμια γειτονιά μας, τον πλανήτη Γη!