Συμβουλές για μια ασφαλή καλοκαιρινή καρδιά

Συμβουλές

 

Συκιώτης Αλέξανδρος, Καρδιολόγος Ερρίκος Ντυνάν(*)
Συκιώτης Αλέξανδρος, Καρδιολόγος Ερρίκος Ντυνάν(*)
Το καλοκαίρι είναι για πολλούς η πιο ευχάριστη εποχή του χρόνου. Αυτή η προσμονή που συνοδεύει τα παιδικά μας χρόνια μπορεί να μειώνεται σταδιακά αλλά αποτελεί σταθερά για όλες τις γενιές. Έχει όμως επιδράσεις το καλοκαίρι  στο καρδιαγγειακό σύστημα, και αν ναι, πώς πρέπει να προφυλαχθούμε;

Οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι σε ασθενείς με γνωστές καρδιολογικές ασθένειες. Η άμετρη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε θερμορυθμιστικές προσαρμογές. Ενισχύεται η εφίδρωση και η μείωση του δραστικού αιματικού όγκου κάνει την καρδιά να χτυπάει γρηγορότερα (ταχυκαρδία) για να εξασφαλιστεί η περιφερική αιμάτωση.

Επιπλέον, για να ρυθμιστεί χωρίς προβλήματα η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, γίνεται αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση (υπόταση) με πιθανή την  εκδήλωση συμπτωμάτων όπως ζάλη, αδυναμία και κόπωση.

Τα παραπάνω μπορεί να είναι πλέον έκδηλα σε ασθενείς με ιστορικό καρδιακών νοσημάτων ώστε να χρειάζεται περιστασιακή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής,  πάντοτε βέβαια με την επιστασία του θεράποντος ιατρού.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

 • Αποφεύγουμε τα λιπαρά φαγητά και καταναλώνουμε συχνά, μικρά και δροσερά γεύματα.
 • Πίνουμε πολύ νερό, λίγο καφέ και καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο.
 • Περιορίζουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα σε ακραίες θερμοκρασίες.
 • Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για την ικανότητα και τα όρια της άσκησής μας.
 • Εκτιμούμε σωστά και άμεσα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα έντονων παλμών, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από ζάλη ή τάση για λιποθυμία.
 • Αν έχουμε χρόνιο και σοβαρό καρδιολογικό νόσημα είναι προτιμότερο να πηγαίνουμε διακοπές σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομείο.
 • Αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε τη δόση των φαρμάκων, πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Τα φάρμακα να διατηρούνται σε θερμοκρασία 15-30 βαθμούς Κελσίου.
 • Επιλέγουμε να μην κυκλοφορούμε σε ώρες αιχμής του καύσωνα.
 • Κολυμπάμε αρκετές ώρες μετά το φαγητό και όχι απομακρυσμένα από την παραλία.
 • Σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων συμπτωμάτων πηγαίνουμε άμεσα στο νοσοκομείο.
 • Σε περίπτωση εκδήλωσης πρόδρομων  συμπτωμάτων θερμοπληξίας (έντονη δίψα, ίλιγγος, ζάλη και ναυτία), μεταφερόμαστε σε δροσερούς χώρους και τοποθετούμε ψυχρά και υγρά επιθέματα. Σκοπός είναι ο περιορισμός της αγγειοδιαστολής που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υπόταση και απώλεια συνείδησης.

Οι καλοκαιρινές μέρες έφτασαν και όλοι έχουν δικαίωμα στην απόλαυσή τους. Με τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα μπορούν να αποτελέσουν πηγή χαράς και ανεμελιάς για όλους ακόμα και αν κάποιοι εξ΄ αυτών πάσχουν από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

(*)Ο κ. Συκιώτη είναι  Αναπληρωτής Διευθυντής Α’ Καρδιολογικό Τμήμα/Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών του νοσοκομείου  Ερρίκος Ντυνάν .Υπεύθυνος Ιατρείου Περιπατητικής Παρακολούθησης του Καρδιακού Ρυθμού και της Αρτηριακής Πίεσης