Τάρτα με σπαράγγια της κ. Αντας
Τώρα που είναι η εποχή που βρίσκουμε σπαράγγια στην λαϊκή μια εύκολη τάρτα για πρώτο πιάτο η ένα ελαφρύ βραδινό !
Υλικά
250 γρ ζύμη σαμπλέ ( πιο κάτω θα δώσουμε τα υλικά για να την φτιάξετε )
2αυγά και 1 κρόκο ελαφρά χτυπημένο για άλειμμα
350 γρ φρέσκα σπαράγγια
1 κουταλιά σούπας λάδι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
μια χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας η δυόσμου
125 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο
200 μλ κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση :
Αφού ψήσουμε την τάρτα ( οδηγίες δίνουμε παρακάτω ) ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια που έχουμε σοτάρει. Τα σπαράγγια τα έχουμε βράσει για 4 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με μέντα η δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί ομοιόμορφα και λίγο μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε σε μπολ την κρεμ γάλακτος με τ αυγά και ρίχνουμε προσεκτικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά !
Ζύμη σαμπλέ
Υλικά
225 γρ αλεύρι
125 γρ βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
3-4 κουταλιές σούπας νερό κρύο
Εκτέλεση :
Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο. Θάλλουμε ν’ αποκτήσει την υφή τραχανά. Προσθέτουμε το κρύο νερό τόσο ώστε να μην κολάει στα χέρια μας .Την ξεκουράζουμε για 1/2 ώρα. Ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος της τάρτας μας ( βοηθάει να την ανοίξουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες ) Την άζουμε στην τάρτα μας και ρίχνουμε φασόλια για βάρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά Όταν την βγάλουμε αλείφουμε με 1 αυγά τον πάτο και ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμα .
Είναι η βασική συνταγή για τάρτες και βάζετε ότι θέλετε για γέμιση ! Καλή επιτυχία !