Τα μονοπάτια του Υμηττού μια ανάσα απ’ την αυλή μας! Δείτε τις διαδρομές αναλυτικά!

Τα Μονοπάτια του Υμηττού, που το κάθε ένα αποκαλύπτει μια νέα ενδιαφέρουσα θέα περνούν μέσα από  πλαγιές με φουντωτά πεύκα,  σε απόσταση αναπνοής από την αυλή μας.

Ο Υμηττός, το βουνό μας,  που έγινε τραγούδι από τον Μάνο Χατζηδάκη, με θρύλους για Νεράιδες που χόρευαν στα ξέφωτά του. Ο τρελός όπως τον είπαν οι Φράγκοι για τις καιρικές ανωμαλίες, με αφορμή δε αυτό, έλεγαν  και για τους Αθηναίους: «τι να περιμένεις από τους κατοίκους μιας πόλης όπου ο ήλιος ανατέλλει στον Τρελό και δύει στο Δαφνί..».

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει ξεκίνησε  από το 2015 ένα πρόγραμμα καθαρισμού και σηματοδότησης μονοπατιών στον Υμηττό με σκοπό να κάνουμε το  πανέμορφο βουνό μας  προσιτό σε όλους, για μικρές και μεγάλες πεζοπορίες με άνεση και ασφάλεια.

Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του πανέμορφου βουνού μας, απολαύστε τη φύση και θαυμάστε την απέραντη θέα!

ΜΟΝΟΠΑΤΙ Νο 2

Μια κυκλική διαδρομή 1,9 χλμ. που έχει ως αφετηρία και τερματισμό την οδό Ανατολής στον Χολαργό, απέναντι από την πολυκατοικία με τον αριθμό 87. Είναι μια εύκολη διαδρομή για όλους, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές και χωρίς απότομες κλίσεις.  Πανέμορφο μονοπάτι γύρω από το χαμηλό λόφο Κορακοβούνι, που πηγαίνει στο βυζαντινό ξωκλήσι της Αγίας Ελεούσας

Το παρακλάδι του όμως, με την αρίθμηση 2α, που οδηγεί στην κορυφή του λόφου Κορακοβούνι, έχει ένα τμήμα 60 μέτρων που είναι απότομα ανηφορικό και θέλει σκαρφάλωμα στα βράχια με πολλή προσοχή.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ Νο 3

Μια κυκλική διαδρομή 2,5 χλμ, με αφετηρία και τερματισμό το χωματόδρομο που ξεκινάει ακριβώς απέναντι (ανατολικά) από την πύλη του νεκροταφείου Παπάγου. Είναι μέτριας δυσκολίας, και απευθύνεται σε ένα κοινό εξοικειωμένο με την πεζοπορία, σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Σχεδόν στο σύνολό του κινείται μέσα σε ένα πανέμορφο πευκοδάσος, ενώ δεν λείπουν και τα σημεία με ωραία θέα προς το λεκανοπέδιο

ΜΟΝΟΠΑΤΙ Νο 5

Ξεκινάει από το τέρμα της αδιέξοδης οδού Δογαροπούλου στου Παπάγου και μετά από 4,3 χλμ καταλήγει στην Παιανία, αφού διέλθει από το διάσελο του ΟΤΕ. Είναι μια μεγάλου μήκους πεζοπορία που απευθύνεται σε πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση. Ταπρώτα 3,1 χλμ., από του Παπάγου ως το διάσελο του ΟΤΕ είναι μια ανηφορική διαδρομή ήπιας κλίσης με συνολική υψομετρική διαφορά 400 μέτρων. Από το διάσελο μέχρι την Παιανία είναι μια κατηφορική διαδρομή μήκους 1,2 χλμ., ήπιας κλίσης, με εξαιρετική θέα προς τα Μεσόγεια. Το μονοπάτι διασχίζει καθέτως όλο το βουνό και προσφέρει εξαιρετική θέα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στο μεγαλύτερο μήκος του, διασχίζει ένα πυκνό δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια.

Το μονοπάτι διασχίζει καθέτως όλο το βουνό και προσφέρει εξαιρετική θέα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μπορεί κανείς να περπατήσει και ένα τμήμα μόνο του μονοπατιού, από του Παπάγου ως τον αυχένα ΟΤΕ και πίσω, ή από την Παιανία ως τον αυχένα ΟΤΕ και πίσω. Στο μεγαλύτερο μήκος του, διασχίζει ένα πυκνό δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ Νο 7

Μια κυκλική διαδρομή που ξεκινάει από τη γωνία των οδών Ζησιμοπούλου και Αδελφών Διδασκάλου, στου Παπάγου. Είναι μήκους 3,2 χλμ., μπορεί να το περπατήσει κανείς σε 1,5-2 ώρες, και απευθύνεται σε όλους. Είναι μέτριας δυσκολίας με ωραία θέα. Το μονοπάτι συναντάει τον κεντρικό ασφαλτόδρομο λίγο πριν από το μεσαιωνικό πύργο της Ανθούσας, όπου στρίβετε δεξιά για να πάτε στον πύργο.

Το πρώτο σκέλος, από την αφετηρία ως τον πύργο της Ανθούσας, είναι μια ήπια ανηφορική διαδρομή μέσα από το πυκνό δάσος με τα πεύκα και τα κυπαρρίσια. Μόνο ένα μικρό τμήμα 200 μέτρων είναι κάπως απότομη ανηφόρα, αλλά τα κορμοσκαλοπάτια που έχουν τοποθετηθεί διευκολύνουν πολύ το πέρασμα. Το μονοπάτι συναντάει τον κεντρικό ασφαλτόδρομο λίγο πριν από το μεσαιωνικό πύργο της Ανθούσας, όπου στρίβετε δεξιά για να πάτε στον πύργο. Από δω και πέρα η διαδρομή είναι σχεδόν παντού κατηφορική. Από τον πύργο συνεχίζετε κατά μήκος της λοφοκορφής προς τα δυτικά, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα στο λεκανοπέδιο, βγαίνετε σε έναν χωματόδρομο τον οποίο ακολουθείτε για λίγα μέτρα προς τα βόρεια (δεξιά), και μετά κατηφορίζετε στο τελευταίο σκέλος του μονοπατιού μέσα από το πευκοδάσος για να γυρίσετε στο σημείο της αφετηρίας σας.