Τα στεγνωτήρια χεριών ψεκάζουν στα χέρια μας… σωματίδια από τις ακαθαρσίες της τουαλέτας

Τα στεγνωτήρια χεριών ψεκάζουν στα χέρια μας
Τα στεγνωτήρια χεριών ψεκάζουν στα χέρια μας
Έχουμε χρησιμοποιήσει μόλις τη δημόσια τουαλέτα και αφού πλύνουμε τα χέρια μας, τα στεγνώνουμε στην ειδική συσκευή, θεωρώντας πως έχουμε μόλις τηρήσει όλους τους κανόνες της υγιεινής.
Μόνο που μια μελέτη του Πανεπιστήμιου του Κονέκτικατ μας λέει πως μόνο αυτό δεν κάνουμε, ενοχοποιώντας τα στεγνωτήρια των χεριών για ολόπλευρο σαμποτάζ του πλυσίματος των χεριών!

Γιατί, όπως μας λένε οι ερευνητές, τα στεγνωτήρια ρουφούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς της τουαλέτας και αυτό που κάνουν είναι να τους ψεκάζουν πίσω στα χέρια μας. Και αυτό που ψεκάζουν είναι βακτήρια, μικρόβια και σωματίδια από τις ακαθαρσίες της τουαλέτας.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους εναρμονίζονται μάλιστα με παλιότερα ευρήματα που κατηγορούσαν τα στεγνωτήρια χεριών για διασπορά μικροβίων στον αέρα. Ακόμα και τα στεγνωτήρια νέας γενιάς με ασθενέστερη ροή αέρα το κάνουν αυτό, λερώνοντας τα χέρια μας με αυτό ακριβώς από το οποίο προσπαθούμε να απαλλαγούμε πλένοντάς τα.

Όταν τραβήξουμε το καζανάκι, τα βακτήρια της τουαλέτας εκτοξεύονται στον αέρα και είναι αυτά που απορροφούνται από το στεγνωτήριο χεριών, ζεσταίνονται και απελευθερώνονται και πάλι στον αέρα, αλλά και τα χέρια. Η μελέτη έλαβε χώρα στις τουαλέτες του Πανεπιστήμιου του Κονέκτικατ και οι πειραματικές συνθήκες δεν άφηναν περιθώρια αμφιβολίας.

«Ένας λόγος που τα στεγνωτήρια χεριών διασπείρουν τόσα πολλά βακτήρια είναι η μεγάλη ποσότητα αέρα που περνά μέσα από τα στεγνωτήρια χεριών». Την επόμενη φορά σκεφτείτε λοιπόν να σκουπίσετε απλώς τα χέρια σας…

(mednews)