Τώρα φυτεύουμε βολβούς

Εικόνα18

Νάρκισσοι (φωτ. Δ. Αντωνόπουλος)

 

Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος(*)

Γεωπόνος Γ.Π.Α.

taxiarxi.blogspot

Το φθινόπωρο ήρθε οπότε μπορούμε να φυτέψουμε τους βολβούς που θα ανθίσουν την άνοιξη. Στα κέντρα κήπου και τα φυτώρια θα βρούμε βολβούς, ριζώματα από τουλίπες, φρέζιες, νάρκισσους, ζουμπούλια και πολλά ακόμη είδη για να φυτέψουμε στον κήπο ή τη βεράντα.

Στον κήπο, σκαλίζουμε το χώμα σε βάθος 15-20 εκ. στο σημείο που θα φυτέψουμε Αν δεν στραγγίζει καλά θα αναμείξουμε με το χώμα και λίγη ελαφρόπετρα. Στη βεράντα θα φυτέψουμε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες γεμάτες με χώμα εξωτερικού χώρου αφού τοποθετήσουμε στον πυθμένα τους σπασμένα κεραμικά, χαλίκι ή λίγη ελαφρόπετρα. Στο σημείο που θα φυτέψουμε ανοίγουμε έναν μικρό λάκκο και στον πυθμένα του ρίχνουμε λίγους κόκκους πλήρους λιπάσματος  (όπως είναι τα, 11-15-15, 12-10-18 ή 20-20-20 για παράδειγμα) τους οποίους καλύπτουμε με λίγο χώμα. Εκεί ακουμπάμε το βολβό με τη μύτη προς τα πάνω και τις ριζούλες προς τα κάτω. Σκεπάζουμε με χώμα και ποτίζουμε απαλά.

Εικόνα14

Φρέζια (φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος)

Κατά κανόνα οι βολβοί μπαίνουν σε βάθος διπλάσιο ή τριπλάσιο του ύψους των και όχι μικρότερο των 5 εκ. Δηλαδή, αν έχουμε έναν βολβό φρέζιας ύψους 7 εκ. θα τον βάλουμε περίπου σε βάθος 20 εκ. περίπου.  Αν τοποθετήσουμε το βολβό σε μικρότερο βάθος αυτός θα ανθίσει νωρίτερα, ενώ αν τον βάλουμε λίγο πιο βαθειά θα ανθίσει αργότερα. Επομένως μπορούμε να μοιράσουμε τους βολβούς μας σε ομάδες που θα φυτέψουμε σε διαφορετικά βάθη στον ίδιο χώρο πάντα. Έτσι, την άνοιξη στο σημείο αυτό οι βολβοί δεν θα ανθίσουν όλοι μαζί την ίδια περίοδο.

Να σημειωθεί ότι δεν συμφέρει να φυτεύουμε δίπλα-δίπλα διαφορετικά είδη βολβών, π.χ. τουλίπες, νάρκισσους και φρέζιες. Αν έχουμε στο νου μας κάτι τέτοιο συμφέρει να φυτέψουμε τους βολβούς σε γειτονικές ομοειδείς ομάδες. Για παράδειγμα, ένα τετράγωνο μόνο με τουλίπες και δίπλα του ένα τετράγωνο μόνο με φρέζιες.

Εικόνα15

Ζουμπούλι (φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος)

Οι κόνδυλοι, οι κονδυλώδεις ρίζες (ρεναγκούλα) και τα ριζώματα (π.χ, ανεμώνες) φυτεύονται σε βάθος 2 έως 10 εκ. ανάλογα με το μέγεθος με τα μεγαλύτερα να φυτεύονται βαθύτερα. Επίσης, υπάρχουν είδη βολβωδών φυτών που ανέχονται ακόμη και την επιφανειακή φύτευση όπως είναι το ζουμπούλι, οι χαμηλές ποικιλίες τουλίπας, ο νάρκισσος και ο κρόκος.

Εικόνα13

Ρεναγκούλα (φωτ. Δ. Αντωνόπουλος)

Φυτεύονται τώρα

Αλιο ή καλλωπιστικό σκόρδο

Ανεμώνη

Γάλανθος

Ιξια

Ιριδα

Κρίνος της Παναγίας (επιφανειακή φύτευση)

Κρόκος καλλωπιστικός

Κροκόσμια (στη νότιο Ελλάδα)

Λίλιουμ (στη νότιο Ελλάδα)

Μούσκαρι

Μυγγέ

Νάρκισσος

Ρεναγκούλα

Τουλίπα

Υάκινθος ή Ζουμπούλι

Φρέζια

Χιονόδοξα

Εικόνα17

Ανεμώνη (φωτ. Δ. Αντωνόπουλος)

(*) Ο κ. Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος είναι. Συνεργάτης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr