Άνθη…..delicatessen!
Σε πολλούς πολιτισμούς τα άνθη χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην κουζίνα. Γκλασαρισμένα, τηγανισμένα ή απλά φρέσκα συνοδεύουν θαυμάσια σαλάτες ή σούπες. Άνθη ή φύλλα θεωρούνται ντελικατέσεν. Κάποια από αυτά μπορούμε να τα βρούμε απλά ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού μας.
Τα πορτοκαλί και κίτρινα άνθη από τα φραγκοκάρδαμα λάμπουν. Τα άνθη, τα φύλλα ακόμα και οι κάλυκες τρώγονται και είναι λίγο πιπεράτοι. Τα φραγκοκάρδαμα είναι ακόμα πλούσια σε βιταμίνη C. Το 2013 επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ ανακήρυξαν τα φραγκοκάρδαμα στο φυτό της χρονιάς
Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο ανθεί η κουφοξυλιά και γεμίζει με μικρά λευκά ανθάκια. Δεν φαίνονται μόνο όμορφα αλλά και μυρίζουν υπέροχα. Από αυτά παράγεται το ζελέ από κουφοξυλιά αλλά και τσάι, σιρόπι ακόμα και παγωτό και κρασί. Μια λίγο ‘αυστηρή΄ γεύση αλλά πολύ νόστιμη.
Πολύ κρίμα μόνο για το βάζο! Τρυφερά γκλασαρισμένα άνθη στο φαγητό ή νόστιμο λικέρ και σιρόπι είναι αληθινές σπάνιες νοστιμιές. Στη Μέση Ανατολή κάποια φαγητά φτιάχνονται με ροδόνερο. Ακόμα και η αμυγδαλόψιχα σερβίρεται με ροδόνερο.
Οι γκλασαρισμένοι μενεξέδες χρησιμοποιούνται κυρίως στα γλυκά και για στολισμό στις τούρτες. Τα σπαρμένα μικρά ανθάκια, φρέσκα πάνω στη σαλάτα ή στη σούπα δίνουν ένα ωραίο λεπτό άρωμα.
Κάθε παιδί – και όχι μόνο – γνωρίζει τις μαργαρίτες. Κάποιοι ίσως έχει τύχει να τις μαζέψουν σε λιβάδια. Οι κάλυκες και τα φύλλα μπορούν να φαγωθούν κυρίως στις σαλάτες. Ακόμα τρώγονται πάνω σε ψωμί με βούτυρο.
Τα χρυσάνθεμα τα ξέρουν όλοι. Ίσως αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι είναι ότι είναι και φαγώσιμα. Ξεχωριστή νοστιμιά στη σαλάτα ή κομμένα σε μικρά κομματάκια. Τόσο τα φύλλα όσα και τα άνθη τρώγονται και είναι γευστικότατα. Ακόμα, οι καλοφαγάδες φτιάχνουν ζελέ ή ένας είδος κρασιού.
(dw)