Αιμίλιος Κουλούρης απ΄τον Παπάγο στο CERN!

Ένα ζεστό μεσημέρι στην Ολυμπιάδα συναντήσαμε τον 25χρονο ερευνητή του CERN Αιμίλιο Κουλούρη γέννημα θρέμμα της πόλης μας μια και γεννήθηκε και μεγάλωσε στου Παπάγου.

Εδώ πέρασε τα σχολικά του χρόνια, εδώ είναι οι φίλοι του οι παιδικοί, οι συμμαθητές του που τους συναντά πάντα στην πλατεία του Άη-Γιώργη κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα όπου κουβεντιάζουν και παίζουν κιθάρα. Στο 1ο Σύστημα Προσκόπων αγάπησε τη φύση και θυμάται με νοσταλγία τις εκδρομές που οργάνωναν.
Η Φυσική όπως μας είπε ήταν πάντα από το δημοτικό το αγαπημένο του μάθημα .Και να που αυτή του η κλίση και η αγάπη τον έφεραν στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου το CERN [Eυρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας] με έδρα τη Γενεύη, όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο εργαστήριο μοριακής φυσικής του κόσμου.
Πώς κατάφερε να φτάσει και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία εδώ ;
Αλήθεια τι ακριβώς κάνετε στο CERN ;
Κάνουμε τα πάντα, από τον σχεδιασμό των μηχανημάτων, πάντα βέβαια μέσα από τον υπολογιστή, το μηχανικό τους σχεδιασμό το πώς δηλαδή θα το κατασκευάσουμε ,μετά σχεδιάζουμε τα προγράμματα λειτουργίας τους και φτιάχνουμε και τα ηλεκτρονικά κομμάτια .Κάτι δηλαδή παρόμοιο με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που έχουμε στο σπίτι αλλά ειδικά για το πείραμα .
Είναι μια δουλειά εντελώς πρωτότυπη ή είναι κάτι που χτίζεται σιγά σιγά πάνω σε βήματα που έχουν ήδη εξελίξει κάποιοι άλλοι πριν από εσάς;
Τίποτα δεν είναι εκατό τοις εκατό πρωτότυπο. Υπάρχουν 40 – 50 χρόνια επιστήμης που επιτρέπουν να γίνει αυτό στην κλίμακα που γίνεται
Δηλαδή πριν από 40 -50 χρόνια δημιουργήθηκε το CERN;
Το CERN σαν οργανισμός που είναι Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας ιδρύθηκε το 1954 είναι δηλαδή62 χρόνων. Το μέγεθος που έχει τώρα δηλ σε αυτήν την κλίμακα και με αυτή την ενέργεια που δουλεύει είναι τα τελευταία χρόνια
Η έδρα του είναι;
Η έδρα του είναι στη Γενεύη.
Μόλις τελειώσεις από εκεί τι θα κάνεις;
Ένα ερώτημα είναι τί μπορώ να κάνω και ένα άλλο ερώτημα είναι τί θέλω να κάνω
Για το τί μπορώ επειδή η δουλειά που κάνουμε εκεί είναι όντως απαιτητική και ασχολούμαστε με πάρα πολλά πράγματα, αποκτούμε εξειδίκευση σε πολλά πράγματα νομίζω ότι δεν μας περιορίζει αν φερ’ ειπείν θέλω να συνεχίσω εκεί μπορώ ,αν πάλι θέλω να κάνω κάποια ανάλυση σε τράπεζα ή σε χρηματοοικονομικούς φορείς πάλι μπορώ. Ακόμα μπορώ να πάω να δουλέψω στη ΝΑΣΑ και να σχεδιάσω πυραύλους για το πώς θα πάνε κάποιοι άνθρωποι στον Άρη κι αυτό γίνεται. Νομίζω πως ένας φυσικός μπορεί να δουλέψει σε όλα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί.
Μας είπες αυτά που μπορείς. Αυτά που θέλεις ποια είναι;
Δεν είμαι σίγουρος ακόμα , σκέφτομαι να πάω προς διαστημική τεχνολογία αλλά αυτό είναι η προσωπική μου άποψη μια και με ενδιαφέρει πιο πολύ σαν αντικείμενο.
Δηλαδή προς Αμερική ;
Όχι απαραίτητα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα αλλά στην Ευρώπη υπάρχει European Space Agency το οποίο είναι απλωμένο σε πολλές χώρες όπου συμμετέχουν και άλλες εταιρίες μη κρατικές που δεν ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Εσύ όμως ουσιαστικά θέλεις να ασχοληθείς με την έρευνα.
Ναι έχω μάθει να κάνω έρευνα και με την έρευνα θέλω να συνεχίσω
Ποιος είναι ο στόχος του CERN;
Το 2012 νομίζω θα είχατε ακούσει πως είχε γίνει η μεγάλη ανακάλυψη για το «σωματίδιο του Θεού» το οποίο στους κύκλους των φυσικών δεν έχει καμία σχέση με τον Θεό απλά ήταν κάτι πολύ βασικό που περιμέναμε να βρούμε και έπρεπε να βρούμε για να είναι όλες οι θεωρίες που έχουμε που υπάρχουν εδώ και χρόνια να προκύψουν σωστές. Από και πέρα πάντα θέλουμε να βρίσκουμε κι άλλα ,αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι θα βρούμε. Δεν ξέρουμε ποιό είναι το επόμενο πράγμα που θα βρούμε γι αυτό κοιτάμε και ερευνούμε προς πολλές κατευθύνσεις. Τώρα αυτό ακούγεται πολύ αόριστο αλλά στα πλαίσια του πειράματος και στην έρευνα έτσι γίνεται. Κατά κάποιο τρόπο δεν ξέρουμε τι κάνουμε κι αυτό είναι η έρευνα ότι προχωράμε και έχουμε μια κατεύθυνση για το πού υπάρχουνε ενδείξεις και προχωράμε προς τα εκεί. Ακόμα και όταν δεν βρίσκουμε κάτι και αυτό είναι εξ ίσου σημαντικό και χρήσιμο για την έρευνα.
Άρα το σωματίδιο του Θεού για το οποίο έγινε τόσο μεγάλος ντόρος ήτανε κάτι το οποίο δεν επαληθεύτηκε;
Επαληθεύτηκε απλά δεν είναι κάτι που σήμερα ή αύριο ή του χρόνου θα μας επηρεάσει και αυτό είναι το θέμα με την έρευνα στη φυσική ότι είμαστε στα όρια της φυσικής και ότι αυτό που μπορεί να βρίσκουμε τώρα σε 50 χρόνια μπορεί να έχει κάποια χρήση. Αυτό είναι που λένε και πολλοί τι γίνεται εκεί πέρα στο CERN τόσα λεφτά πάνε και δεν γίνεται τίποτα Μπορεί τώρα να φαίνεται ότι δεν γίνεται τίποτα αλλά και πάλι τώρα όλους αυτούς του υπολογιστές που έχουμε όλοι αυτοί έγιναν λόγω του CERN το ότι δημιουργήθηκε το ιντερνέτ για παράδειγμα το οποίο τώρα όλοι χρησιμοποιούμε και δεν μπορούμε χωρίς αυτό ήταν κάτι που ξεκίνησε από εκεί.
Σύμφωνα με αυτά με τα οποία κάνεις έρευνα βλέπεις κάτι να γίνεται στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον το οποίο θα έχει μια πρακτική εφαρμογή στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας;
Εγώ προσωπικά όχι επειδή είμαι ακόμα στην αρχή θα έλεγα. Όταν τελειώσω το διδακτορικό θα έχω μια μικρή ιδέα γιατί. Μόνο στο πείραμα που είμαι εγώ ,όχι σε ολόκληρο το CERN μόνο στο ATLAS δουλεύουν περίπου 8 με 10 χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο.
Δουλεύουν όλοι στη Γενεύη;
Όχι είναι από διάφορα πανεπιστήμια είναι οι διδακτορικοί από Πολυτεχνικές σχολές όπως εγώ, από άλλες χώρες της Ευρώπης Ιταλία Γερμανία στην Κίνα στην Ιαπωνία Αμερική κλπ
Leader σ’ αυτό το project ποιός είναι;
Τώρα είναι ένας Αμερικανός , αλλά κάθε τόσο αλλάζει
Άλλοι Έλληνες υπάρχουν μέσα στις 8-10.000;
Υπάρχουν πολλοί Έλληνες και ειδικά άμα συγκρίνουμε και μια πληθυσμιακή σύγκριση έχουμε πολύ καλό νούμερο ίσως είναι της τάξης των 40 -50 ατόμων .Δεν είναι και λίγο με όλες τις δυσκολίες που έχουν οι καθηγητές να οργανώσουν τα προγράμματα και να βρούνε και επιδοτήσεις είναι μεγάλη επιτυχία
Εσύ οφείλεις πολλά στο καθηγητή σου;
Ο κ. Θεόδωρος Αλεξόπουλος που γνώρισα στα πρώτα έτη της Σχολής ήταν από την αρχή ο άνθρωπος με τον οποίο μπορούσα να συνεννοηθώ και να επικοινωνήσω καλλίτερα, μπορούσαμε και συζητούσαμε και καταλαβαινόμασταν γι αυτό και για την διπλωματική μου πήγα κατ΄ ευθείαν σ’ αυτόν.
Τι διδάσκει;
Φυσικός είναι και ο ίδιος διδάσκει άλλες ώρες φυσική άλλες ηλεκτρονικά και επειδή η κατεύθυνσή του είναι πιο κοντά στα ηλεκτρονικά γι αυτό και εμείς σαν ομάδα στο Πολυτεχνείο ασχολούμαστε με τα ηλεκτρονικά που χρειάζεται το πείραμα για να δουλέψει.
Με πόσο έβγαλες το πτυχίο σου;
8 και ½
Για τον Stephen Hawking τί έχεις να πεις;
Το ότι έχει προβλήματα έχει με την φυσική του κατάσταση δεν νομίζω ότι επηρεάζει την διανοητική του κατάσταση . Ήταν άλλωστε πάρα πολύ έξυπνος και πριν ξεκινήσει να έχει προβλήματα υγείας. Οπότε απλά ήταν πολύ τυχερός είχε ανθρώπους να τον στηρίζουν και μπόρεσε να προχωρήσει.
Ένας φυσικός που θαυμάζω είναι ο Richard Freiman Αμερικανός πρωτοπόρος και στην θεωρητική και στην πειραματική φυσική.
Ένας άλλος φυσικός και μάλιστα Έλληνας που θαυμάζω είναι ο Ιωάννης Γιοματάρης που είχε πρωτοπορήσει τα τελευταία 20 χρόνια μαζί με μια ομάδα για ένα συγκεκριμένο τύπον ανιχνευτών. Κι αυτό το αναφέρω επειδή τώρα με τον καθηγητή μου τον κ. Αλεξόπουλο δουλεύουμε πάνω σ’ αυτή την τεχνολογία.
Ο Ι. Γιοματάρης ήταν στο εξωτερικό;
Ναι όλοι οι Έλληνες επιστήμονες και αυτοί που έχουν γυρίσει στην Ελλάδα έκαναν τις σπουδές τους εδώ και πήγαν ή Ευρώπη ή την Αμερική πολλοί κάθισαν 10 χρόνια έξω και μετά επέστρεψαν. Αυτό είναι το καλό έχοντας την ελληνική πραγματικότητα αποκτούν εμπειρία και επιστρέφουν.
Εσύ ακόμα δεν ξέρεις
Ακόμα δεν ξέρω. Νομίζω όμως ότι κι αν αποφασίσω τώρα δυο χρόνια μετά δεν ξέρω τι θα ισχύει οπότε προς το παρόν ρίχνω βάρος στη δουλειά που έχω να κάνω τώρα.
Η καθημερινότητα σου στην Γενεύη πως είναι;
Είμαστε όλη μέρα στη δουλειά όχι απαραίτητα πολλές ώρες 9 το πρωί με 7 το απόγευμα
Αμείβεται αυτή η δουλειά που κάνετε;
Είναι αμειβόμενη παίρνουμε ένα μισθό διδακτορικού που επιτρέπει να ζούμε μια καλή ζωή δεν στερούμαστε κάτι βγαίνουμε έξω ,διασκεδάζουμε.
Δεν θα έλεγα ότι η δουλειά είναι πιεστική . Υπάρχει ένα γενικότερο πλάνο που ξέρουμε τί θα γίνει για τα επόμενα 3 χρόνια. Και μετά επί μέρους προγραμματισμός .Υπάρχουν καθυστερήσεις παρουσιάζονται πάντα προβλήματα που δεν τα σκέφτεται ούτε ο μικρός διδακτορικός ούτε το μεγάλο αφεντικό.
Υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στις ομάδες;
Ανταγωνισμός υπάρχει και είναι και υγιές αλλά είναι σε ήρεμα πλαίσια .Γενικά η ομάδα μας έχει κάποια θέματα που έχει αναλάβει αν για κάποιο λόγο τύχει και δεν τα καταφέρουμε θα μπει και κάποια άλλη ομάδα να βοηθήσει και τελικά άμα δεν μπορέσουμε θα συμμετέχουν και άλλοι .Αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά μια και κάθε ομάδα έχει το αντικείμενο της και προχωράει και σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο σε ένα αντικείμενο. Οι πιο πολλές ομάδες ασχολούνται με δύο η τρία θέματα και για να γίνει η ανάλυση των δεδομένων δουλεύουν εκατοντάδες άνθρωποι .
Η ζωή στην Γενεύη πώς είναι;
Είναι ήρεμη ζωή δεν είναι φοιτητούπολη αλλά αυτό είναι καλό όταν ασχολείσαι με έρευνα και μάλιστα στο CERN …
Πώς είναι η ζωή σου εκτός δουλειάς πώς περνάς;
Ίσως μου λείπει λίγο το ελληνικό φαγητό αλλά μαγειρεύω .Και κάπου εδώ η κουβέντα μας τελειώνει .Ο Αιμίλιος βρίσκεται ήδη στη Γενεύη και συνεχίζει την έρευνά του στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου ξεκλέβοντας πάντως χρόνο για να παίξει ντραμς και να βγει με φίλους και γνωστούς .
Κι εμείς του ευχόμαστε ό,τι το καλύτερο στο δύσκολο και απαιτητικό δρόμο που διάλεξε…