Γαρίδες Γιουβέτσι

Γαρίδες Γιουβέτσι
Γαρίδες Γιουβέτσι
Με Γαρίδες Γιουβέτσι θα συνεχίσουμε τις συνταγές για σαρακοστιανά

Υλικά

20 φρέσκες γαρίδες των 8-10 εκ.

1 φλυτζάνι κριθαράκι

1.3 λτ. ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων

1 πράσο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες

1 πιπεριά ψιλοκομμένη

500 ml. τριμμένη ντομάτα

100 ml.  λευκό κρασί

50 γρ. βούτυρο

70 ml. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες πράσο και πιπεριές. Καθαρίζετε τις γαρίδες. Κόβετε όλα τα κεφάλια απ’ τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ.

Σε ένα κατσαρόλι βάζετε 1.3 λίτρα νερού και το βράζετε. Προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, προσθέτετε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Στην συνέχεια τα στραγγίζετε και κρατάτε τον ζωμό

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν σε 1 λεπτό. Αμέσως μετά προσθέτετε όλα μαζί τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές). Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.

Στην συνέχεια προσθέτετε το κριθαράκι στο μίγμα και ανεβάζετε τη φωτιά στην μεγαλύτερη ένταση. Ανακατεύετε συνεχώς. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και ανακατεύετε. Με το που την πίνει το μίγμα, προσθέτετε την επόμενη και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Στην συνέχεια προσθέτετε το λευκό κρασί και την τριμμένη ντομάτα και εξακολουθείτε με το ζωμό μέχρι να γίνει το κριθαράκι. Όταν το κριθαράκι έχει σχεδόν μαγειρευτεί προσθέτετε τις γαρίδες και συνεχίζεται στην φωτιά για 2 λεπτά. Σβήνετε την φωτιά , σκεπάζετε και το αφήνετε επάνω.