Γλυσίνα, Ανοιξιάτικο υπερθέαμα
Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος (*)
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Μια γλυσίνα στο ζενίθ της ανθοφορίας της είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ανοιξιάτικα θεάματα. Μεγάλα τσαμπιά από λιλά άνθη γεμίζουν τα μακριά κλαδιά της. Το φόντο τους είναι τα νεαρά ακόμη ανοιχτοπράσινα φύλλα αυτού του μεγάλου αναρριχώμενου.
Oι ταξιανθίες της γλυσίνας μπορούν να ξεπεράσουν τα 20-25 εκ. σε μήκος. (Φωτ. Τ.
Ανδριτσόπουλος)
Η γλυσίνα είναι ένα ρωμαλέο και ζωηρό φυτό. Μπορεί να καλύψει φράχτες, στύλους, τοίχους, πέργκολες σκαρφαλώνοντας όπου μπορεί, μέχρι το ύψος των 25-30 μ., με τα ελικοειδή κλαδιά της. Αν φυτευτεί σε ηλιόλουστη θέση, με γόνιμο χώμα που στραγγίζει καλά και δέχεται μερικά ποτίσματα το καλοκαίρι θα τη δούμε να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Έχει σημασία να σκεφτούμε καλά πριν επιλέξουμε το σημείο όπου θα τη φυτέψουμε, για να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα απ’ την ζωηρή ανάπτυξη της γλυσίνας.
Η κοινή ή κινέζικη γλυσίνα Wisteria sinensis έχει μοβ-λιλά άνθη, υπάρχει όμως και λευκή ποικιλία. Πιο συμμαζεμένη σε μέγεθος είναι η γιαπωνέζικη γλυσίνα (Wisteria floribunda) με άνθη στις ίδιες αποχρώσεις. Αμφότερες είναι ακατάλληλες για καλλιέργεια σε γλάστρα.
Δεξιά μία γλυσίνα που αναπτύχθηκε πάνω σε μία ουασιγκτώνια. Ασυνήθιστη συγκατοίκηση όμως απ’ το μέγεθος των φυτών φαίνεται επιτυχημένη. (Φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος)
Η πέργκολα με τη γλυσίνα του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου στο Χαϊδάρι. (Φωτ. Δ. Αντωνόπουλος)
(*) Ο κ. Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος είναι Γεωπόνος Γ.Π.Α. Συνεργάτης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.