Διατροφικές συμβουλές για το Πάσχα από την Δανάη Βαγιάκη

Διατροφικές συμβουλές

Μετά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, έρχεται το Πάσχα που φέρνει μαζί του πλούσια τραπέζια γεμάτα με παραδοσιακά πιάτα. Ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τα γεύματα με έξυπνο τρόπο.

Πριν το γεύμα της Λαμπρής:

  1. Καταναλώστε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, λαχανικά με συνοδεία ντιπ γιαουρτιού, και ξηρούς καρπούς, για να αποφύγετε την πείνα και την υπερφαγία.
  2. Ενυδατώστε τον οργανισμό σας,  πίνοντας άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση από το αλκοόλ που θα ρέει άφθονο εκείνη την ημέρα.
  3. Αφιερώστε χρόνο για σωματική δραστηριότητα, ακόμα και αν είναι μόνο μια μικρή κοντινή βόλτα, πριν από το γεύμα. Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος:

  1. Επιλέξτε σοφά: Προτιμήστε κατσίκι, αντί για αρνί, καθώς έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, όπως και πατάτες φούρνου αντί για τηγανιτές. Συνοδεύστε το φαγητό σας με σαλάτες βάζοντας ελαιόλαδο αντί για λιπαρά dressing.
  2. Ελέγξτε τις μερίδες: Σερβίρετε στο πιάτο σας το φαγητό πάντα με την συνοδεία σαλάτας.  Μπορείτε πάντα να πάρετε δεύτερη μερίδα αν πεινάτε ακόμα, αφού τελειώσετε την πρώτη.
  3. Εστιάστε στην κοινωνική συναναστροφή: Το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα είναι μια ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας. Αφιερώστε χρόνο για συζήτηση και χορό, αντί να εστιάζετε μόνο στο φαγητό.
  4. Μοιραστείτε το επιδόρπιο με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες σας, ώστε να μην στερηθείτε την γεύση. Επιλέξτε  να καταναλώσετε και μια δροσερή φρουτοσαλάτα.
  5. Ακούστε το σώμα σας: Σταματήστε πριν νιώσετε το αίσθημα του κορεσμού. Το φαγητό που θα περισσεψει καταναλώστε το τις επόμενες μέρες με σαλάτα.

Επιπλέον συμβουλές:

  1. Μην στερείστε τίποτα: Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τα παραδοσιακά γλυκίσματα της περιόδου (σοκολατένια αυγά, τσουρέκια, κουλουράκια κ.α.). Μπορείτε να τα καταναλώνετε με μέτρο π.χ. στο πρωινό σας, μετριάζοντας την υπόλοιπη μέρα με φρέσκα φρούτα. Η στέρηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία αργότερα.
  2. Τα “τσουγκρισμένα αυγά” μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και αυτά σαν πρωινό τις επόμενες μέρες!
  3. Επιστρέψτε στις υγιεινές σας συνήθειες: Μην αφήσετε τις γιορτινές διατροφικές σας αλλαγές να σας επηρεάσουν μακροπρόθεσμα. Επιστρέψτε στις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες και το πρόγραμμα άσκησης το συντομότερο δυνατόν.

Η θερμιδική αξία κάποιων των πιάτων του Πάσχα  (ανά 100γρ.) :

 

Τζατζίκι (1 κουταλιά)

75 kcal

Κοκορέτσι

250 kcal
Aρνί 258 kcal
Κατσίκι 143 kcal
Μαγειρίτσα 208 kcal
Πατάτες φούρνου 93 kcal
Πατάτες τηγανητές 319 kcal
Σορμπέ φρούτων 100-150 kcal
Φρουτοσαλάτα 100-200 kcal
Ζελέ light με φρούτα 15 kcal
1 ποτήρι κόκκινο κρασί (120ml) 90 kcal
1 ποτήρι λευκό κρασί (120ml) 85 kcal
τσουρέκι 386 kcal
κουλουράκια πασχαλινά 374 kcal