Εμμηνόπαυση και αύξηση σωματικού βάρους: Σταματήστε την!!!

untitled

Γράφει η Χαρά Βλάση -Κλινική Διαιτολόγος (*)

Καθώς τα χρόνια περνάνε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η διατήρηση του συνηθισμένου βάρους σας γίνεται πιο δύσκολη.  Στην πραγματικότητα, η πιο «σημαντική» αύξηση του σωματικού βάρους στη ζωή μιας γυναίκας τείνει να συμβεί κατά τη διάρκεια των ετών που οδηγούν στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση).  Αυτό όμως δεν είναι και αναπόφευκτο!

Τι προκαλεί την αύξηση του σωματικού βάρους;  Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης συμβάλλουν στην αύξηση του λίπους στην περιοχή του κορμού, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ευθύνονται όμως μόνο οι ορμόνες. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες τείνουν να ασκούνται λιγότερο, άρα να μειώνεται τόσο η δραστηριότητα, όσο και ο μυϊκός ιστός τους, γεγονότα που οδηγούν σε αύξηση βάρους. Για πολλές γυναίκες, οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση.  Εάν οι γονείς ή άλλοι στενοί συγγενείς φέρουν επιπλέον βάρος γύρω από την κοιλιά, είναι πιθανό να συμβεί και σε αυτές το ίδιο.  Επίσης, κοινωνικοί παράγοντες όπως τα παιδιά που εξέρχονται από το σπίτι, ένα διαζύγιο, ή συνταξιοδότηση, και άλλες αλλαγές της ζωής μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους μετά την εμμηνόπαυση.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης;  Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για την πρόληψη – ή οπισθοπορεία – της αύξησης του σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση.

Δραστηριοποιηθείτε. Η αερόβια άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξετε τα περιττά κιλά ή απλώς να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.  Δεδομένου ότι διατηρείτε τους μυς σας, το σώμα σας καίει τις θερμίδες πιο αποτελεσματικά – το οποίο το καθιστά ευκολότερο να ελέγχετε το βάρος σας.  Χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα σας και να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης ασκήσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, όπως σουηδική, pilates.

Τρώτε λιγότερο. Για να διατηρήσετε το βάρος σας, πόσο μάλλον να χάσετε τα περιττά κιλά, μπορεί να χρειαστείτε περίπου 200 λιγότερες θερμίδες ημερησίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 50, απ΄ότι στα 40 και στα 30 σας. Χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές επιλογές σας. Επιλέξτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Διαλέξτε άπαχο κρέας και λιπαρά ψάρια σαν πηγές πρωτεϊνών.  Μην παραλείπετε γεύματα, τα οποία μπορεί να σας οδηγήσουν σε υπερφαγία αργότερα.

Επιδιώξτε την υποστήριξη. Περικυκλώστε τον εαυτό σας με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που θα στηρίξουν τις προσπάθειες σας για να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή και να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας φυσικά.  Ακόμα καλύτερα, λειτουργήστε σαν ομάδα.

Μην ξεχνάτε: Η επιτυχής απώλεια βάρους σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής απαιτεί μόνιμες αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Κάνετε ένα γρήγορο περίπατο κάθε μέρα.  Δοκιμάστε ένα μάθημα γιόγκα.  Αντικαταστήστε τα μπισκότα, με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή ακόμα καλύτερα με φρέσκα φρούτα.  νωπά φρούτα. Μοιραστείτε το γλυκό με έναν φίλο. Πάνω από όλα όμως δεσμευτείτε για να επιτύχετε τις αλλαγές.

Η κ. Χαρά Βλάσση είναι πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Ειδικευθείσα στο Μεταβολισμό (UnIverCITy of ABerDeen), Επιστημονικός Συνεργάτης Department of Medicine –Univercity of Aberdeen