Ηπειρώτικη τυρόπιττα γα το τραπέζι της Τυρινής

Η εβδομάδα που διανύουμε ονομάζεται “της Τυροφάγου” ή “λευκή εβδομάδα”, καθώς ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Κυριακή που μας έρχεται είναι Κυριακή της Τυρινής και τρώμε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά. Σας δίνουμε λοιπόν μια συνταγή για ωραία Ηπειρώτικη τυρόπιττα ιδανική για το τραπέζι της τυρινής…..
Ηπειρώτικη τυρόπιττα
Υλικά
8 φύλλα για πίτα
400 γρ τυρί φέτα
200 γρ ανθότυρο
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
6 αυγά συν ένα κρόκο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
130 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα (εκτός του ενός κρόκου). Προσθέτουμε αλάτι με προσοχή ανάλογα το πόσο είναι αρμυρή η φέτα μπόλικο πιπέρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά ένα ταψάκι μεγέθους 34 cm. Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα ενώ τα αλείφουμε ενδιάμεσα με βούτυρο και βάζουμε το 1/2 της γέμισης.
Συνεχίζουμε βάζοντας άλλα 2 φύλλα και κατόπιν την υπόλοιπη γέμιση.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό και λίγο αλάτι και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
Την σερβίρουμε ζεστή.