Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025: Ζητούμενο η πολιτική συναίνεση

εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό γεγονός της νέας χρονιάς, με τις εξελίξεις να αναμένονται καθοριστικές για την πολιτική σκηνή της χώρας. Σε δύο εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, ανακοινώνοντας αν θα προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ή θα επιλέξει νέο υποψήφιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις του. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο πλαίσιο της επιλογής. Η διαδικασία, αποσυνδεδεμένη από σενάρια πρόωρων εκλογών, μειώνει την πίεση της απόφασης, αλλά το διακύβευμα παραμένει υψηλό. Οι εναλλακτικές του Πρωθυπουργού περιλαμβάνουν:

Πολιτική επιλογή από τη ΝΔ: Υποψήφιος από τη δεξιά παράταξη θα εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία και πιθανώς ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά δύσκολα θα φτάσει τους 180 βουλευτές, αριθμό που θεωρείται κρίσιμος για την ευρεία αποδοχή.

Ανανέωση της θητείας Σακελλαροπούλου: Παρόλο που ο ίδιος θα την προτιμούσε, η επιλογή αυτή ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο δεξιό ακροατήριο.

Υπερβατική υποψηφιότητα: Πρόσωπο με προοδευτικό αριστερό πρόσημο θα μπορούσε να προσελκύσει τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τη θέση του Πρωθυπουργού στο πολιτικό κέντρο.

Εκτός πολιτικής πρόσωπο: Μια υποψηφιότητα τεχνοκράτη με αδιαμφισβήτητο προφίλ θα μπορούσε να στείλει μήνυμα ενότητας και να πιέσει την αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, αποφεύγοντας την ονοματολογία και αναμένοντας να τοποθετηθεί μόλις ανακοινωθεί το πρόσωπο. Η στάση του κόμματος χαρακτηρίζεται από την επιθυμία για προοδευτική πρόταση που θα συγκεντρώσει ευρεία αποδοχή.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει, με στόχο να πιέσει το ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσει τη συνεργασία με άλλες αριστερές δυνάμεις. Στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, η στάση του “όχι σε όλα” είναι η επικρατούσα τάση, με εξαίρεση τη Νίκη, που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την υποψηφιότητα.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες στις πρώτες ψηφοφορίες. Συγκεκριμένα:

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι.

Στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται αντίστοιχα 200 και 180 ψήφοι.

Αν αποτύχουν οι προηγούμενες, εκλέγεται Πρόεδρος με απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι) ή σχετική πλειοψηφία στην πέμπτη ψηφοφορία.

Η συζήτηση για τα πρόσωπα περιλαμβάνει ονόματα από την Κεντροδεξιά, όπως οι Κώστας Καραμανλής και Κώστας Τασούλας, ενώ από την Κεντροαριστερά συζητούνται οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ονόματα όπως οι Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Δραγασάκης, ενώ άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τεχνοκράτες και προσωπικότητες εκτός πολιτικής.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το 2025 αναμένεται να αποτελέσει μια σύνθετη πολιτική εξίσωση, με τις επιλογές του Πρωθυπουργού και τις αντιδράσεις των κομμάτων να καθορίζουν τις εξελίξεις. Το ζητούμενο παραμένει η πολιτική συναίνεση και η ευρύτερη αποδοχή, ώστε το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ύψιστο πολιτειακό ρόλο να συμβολίζει την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας.