Η πείνα κινείται παράλληλα με την πανδημία.

Της Χρύσας Παρίση

Ο Covid-19ο  δεν αφήνει κανένα μέρος του κόσμου ανέγγιχτο, τα προβλήματα που φέρνει μαζί του όμως μπορεί να αποδειχθούν πιο θανατηφόρα από το ίδιο. Ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες, ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει ύφεση στην οικονομία. Για τους φτωχότερους όμως, εκείνους που ζουν σε υποβαθμισμένες  χώρες που ήδη υπήρχαν προβλήματα, ο αντίκτυπος του θα είναι πιο σκληρός .

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε τώρα στο χείλος μιας πανδημίας πείνας. Ένα ακόμη καταστροφικό πλήγμα, που περιπλέκει και εμβαθύνει τα προβλήματα των χωρών που ήδη αγωνίζονται με τον αντίκτυπο του πολέμου, της υπερθέρμανσης του πλανήτη,  των κρίσεων υγείας και άλλων απειλών.

Θα μπορούσε να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό εκείνων που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα, ωθώντας επιπλέον 130 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος της πείνας μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά, οι ελλείψεις ενδέχεται να επηρεάσουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Πολλοί από αυτούς ζουν σε συνωστισμό, με κακή υγιεινή, και σημαντικός αριθμός έχει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας όπως ο HIV ή η φυματίωση.

Ο υποσιτισμός θα τους κάνει πιο ευάλωτους στο Covid-19 και σε άλλες απειλές.

Τα νοικοκυριά που αγωνίζονται ήδη να επιβιώσουν έχουν χάσει τη δουλειά που τους ταΐζει. Τα εμβάσματα που στέλνονται στο σπίτι από μέλη της οικογένειας στο εξωτερικό προβλέπεται να μειωθούν κατά ένα πέμπτο περίπου  λόγω του Covid-19. Τα παιδιά χάνουν τα θρεπτικά σχολικά γεύματα από τα οποία εξαρτώνται. Οι κανονισμοί καραντίνας και τα θέματα μεταφοράς διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Σε πολλές χώρες, το φάντασμα της αναταραχής έχει ήδη αναδυθεί.

Η επισιτιστική κρίση  είναι η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο άμεση απόδειξη των συνεπειών της κλιματικής κρίσης αλλά και των πολέμων στα διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο κορωνοϊός είναι η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο άμεση απόδειξη ότι τα δεινά αυτών των  ανθρώπων δεν θα περιοριστούν

Η πείνα κινείται παράλληλα με την πανδημία ….