Η Σύνοδος COP 16: Ελπίδες και Δυσκολίες

Η Σύνοδος COP 16
Η σύνοδος COP 16 που ξεκινά σήμερα, θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας, αναζητώντας τρόπους χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών που αντιμετωπίζουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα οικοσυστήματα. Το 2022, η διεθνής κοινότητα υπογράμμισε τη δέσμευσή της για τη βιοποικιλότητα με μια ιστορική συμφωνία στο Μόντρεαλ του Καναδά. Όμως, οι προκλήσεις είναι πολλές και το μέλλον της βιοποικιλότητας παραμένει αβέβαιο.

Οι κύριες απειλές προέρχονται από την αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων, την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στις πόλεις, τις εντατικές αγροτικές καλλιέργειες και τη μόλυνση από επιβλαβή λιπάσματα και βαρέα μέταλλα. Σύμφωνα με την World Wide Fund (WWF), οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας έχουν μειωθεί κατά 73% τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με αφανισμό.

Η σύνοδος στο Κάλι της Κολομβίας, συγκεντρώνει ηγέτες, εκπροσώπους επιχειρήσεων και ΜΚΟ, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας του 2022, εστιάζοντας στα ζητήματα χρηματοδότησης των προτεινόμενων λύσεων.

Σύμφωνα με την Άστριντ Σομάκερ, Εκτελεστική Γραμματέα της Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι καίριας σημασίας για την οικονομία και την αγροτική παραγωγή. Η επίτευξη φιλόδοξων στόχων, όπως η προστασία του 30% της γης έως το 2030, απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ενέργειες.

Ωστόσο, μόνο 23 από τις 196 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία έχουν παρουσιάσει επικαιροποιημένα σχέδια στρατηγικής για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν έχει υποβάλει τα σχέδιά της, εντείνοντας τις ανησυχίες για την τήρηση των υποσχέσεων για το 2030.

Επιπλέον, η προστασία της βιοποικιλότητας συναντά εμπόδια από κλάδους που πιστεύουν ότι η τήρηση των κλιματικών στόχων απειλεί την οικονομική τους επιβίωση. Οι αντιδράσεις στη γερμανική κυβέρνηση για την κατάργηση φοροαπαλλαγών για το αγροτικό πετρέλαιο είναι ενδεικτικές αυτής της αντίστασης.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα συζητηθεί είναι η χρηματοδότηση για την προστασία της βιοποικιλότητας, με τις ανεπτυγμένες χώρες να δεσμεύονται να παρέχουν οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, μόνο δύο χώρες, η Σουηδία και η Νορβηγία, έχουν τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους.

Η σύνοδος στο Κάλι αναμένεται να εξετάσει καινοτόμες προτάσεις, όπως η αγορά πιστώσεων για τη βιοποικιλότητα, μια μέθοδος που επικρίθηκε για πιθανή «greenwashing» τακτική. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία της σύνοδου και, τελικά, την τύχη της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Η ελπίδα είναι ότι οι ηγέτες θα δράσουν άμεσα και θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της βιοποικιλότητας για την επιβίωση του πλανήτη μας.