Θερμίδες: όλα όσα δεν γνωρίζετε

19436193_19288051_shutterstock.limghandler

Απόδοση: Ειρήνη Γαβαλά-Χαρδαλιά (*)

Όλες και όλοι ξέρουμε πως η απώλεια βάρους και η σωστή συντήρηση είναι θέμα θερμίδων που βάζουμε στον οργανισμό μας και θερμίδων που καταναλώνουμε, η λεγόμενη ενεργειακή ισορροπία. Οι ειδικοί μας δίνουν εδώ κάποιες πολύτιμες πληροφορίες και οδηγίες για τον… πονοκέφαλο των θερμίδων.

1] Διεθνείς Οργανισμοί Τροφίμων στις  ΗΠΑ   επιτρέπουν την απόκλιση των θερμίδων σε ένα ποσοστό μέχρι 20% από τις θερμίδες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Ποσοστό πολύ μεγάλο. Και η καλύτερη λύση είναι φυσικά να φτιάχνουμε μόνοι μας όλα τα σνακς και τα γεύματά μας .Κάτι τέτοιο όμως μπορεί  να μην είναι για κάποιους ρεαλιστικό . Μια άλλη λύση είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και να προσπαθούμε να ετοιμάζουμε μόνοι μας τα γεύματα και το κολατσιό σας [κυρίως των παιδιών σας] με φρέσκα προϊόντα.

2] Τρόφιμα με 0 θερμίδες μπορεί βάσει της νομοθεσίας να περιέχουν μέχρι 4 θερμίδες .

Βέβαια δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό εκτός και αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα του συγκεκριμένου προϊόντος.

3] Καίμε θερμίδες ακόμα κι αν δεν κάνουμε τίποτα.

Η γυμναστική δεν είναι ο μόνος τρόπος να κάψουμε θερμίδες, μια και ακόμα και όταν καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση καίμε θερμίδες. Το σώμα καταναλώνει ενέργεια για κάθε οργανική λειτουργία όπως η αναπνοή και η πέψη. Αυτός είναι ο βασικός μεταβολικός μας ρυθμός.

4] Αν ελαττώσουμε πολύ την πρόσληψη θερμίδων ,μπορεί να σταματήσουμε να χάνουμε βάρος.

Φυσικά και είναι σημαντικό να μειώσετε την ποσότητα των θερμίδων αλλά είναι περισσότερο σημαντικό να μην το κάνετε πολύ γρήγορα και απότομα.

Γιατί όταν ελαττώνετε υπερβολικά τις θερμίδες ο οργανισμός σας μπαίνει σε κατάσταση λιμοκτονίας, που σημαίνει πως ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται επειδή το σώμα σας αποθηκεύει λίπος προκειμένου να αποθηκεύσει ενέργεια γεγονός που μπορεί να έχει ακόμα και επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία σας.

Κάθε οργανισμός έχει τα δικά του  όρια και περιθώρια όμως οι ειδικοί συμφωνούν πως δεν πρέπει να προσλαμβάνουμε λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα. Άρα παν μέτρον άριστον ούτε πολλές αλλά ούτε και πολύ λίγες θερμίδες.

5] Η μέτρηση των μηχανημάτων στα γυμναστήρια σχετικά με το κάψιμο των θερμίδων δεν είναι ακριβής ,υπάρχει μία απόκλιση της τάξης του 20%.

Λυπηρό αλλά  αληθινό. Όλα σχεδόν τα μηχανήματα στα γυμναστήρια  έχουν ενσωματωμένο μετρητή θερμίδων. Αλλά σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες οι μετρήσεις αυτές δείχνουν μια  αυξημένη πλασματικά κατανάλωση θερμίδων σε ποσοστό 20% [τα ελλειπτικά δε μηχανήματα δείχνουν 42% περισσότερο!]

Γι’ αυτό δεν  πρέπει να τα εμπιστευόμαστε , ώστε μετά να βρίσκουμε δικαιολογίες για υπερβολές στο φαγητό !

(*)Η κ. Ειρήνη Γαβαλά – Χαρδαλιά είναι Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων & Συμπαραγωγών. Σύμβουλος έκδοσης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.