Ιτς πιλάφ. Μια πολύ παλιά βυζαντινή συνταγή !

Το Ιτς πιλάφι είναι ένα φαγητό που μου θυμίζει έντονα την παιδική μου ηλικία και τα Γιάννενα. Ήταν ένα πολύ διαδεδομένο φαγητό που προέρχεται από την βυζαντινή κουζίνα. Η συνταγή που σας δίνω είναι της θείας μου Αθηνάς που την έφτιαχνε πολύ συχνά. Ήταν το αγαπημένο μας βραδινό….
ΥΛΙΚΑ
4 φλ. ρύζι
1 κρεμμύδι
200 γρ. βούτυρο
250 γρ. συκωτάκια πουλερικών
½ κούπα σταφίδες
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 κ.γ. πιπέρι
αλάτι
2 φλ. ζωμό κρέατος
1 κ.γ. ζάχαρη
άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κρασί. Ξεπλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα σκεύος. Σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να «σταθεί» για μισή ώρα. Το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε καλά κάτω από την βρύση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, βάζουμε τις σταφίδες στραγγισμένες, (κρατώντας το κρασί)
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, Προσθέτουμε τα συκωτάκια και το ρύζι και ανακατεύουμε Τα σβήνουμε το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να βράσουν.
Προσθέτουμε το πιπέρι, το ζωμό κρέατος το αλάτι, το πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα και τη ζάχαρη.
Όταν πάρει βράση, σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Στην συνέχεια απομακρύνουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε το καπάκι ακουμπάμε μια πετσέτα, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε πάλι για 10 περίπου λεπτά να απορροφηθούν οι ατμοί.
Ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με τον άνηθο ή τον μαϊντανό και σερβίρουμε
Καλή επιτυχία!