«Κάθε πότε θα ποτίζω;»

Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος (*)

https://taxiarxi.blogspot.gr/

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούω σχετικά με φυτά. Είτε πρόκειται για τριανταφυλλιά, είτε για γαρδένια, για μπουγκανβίλια ή για ό,τι να ‘ναι, οι περισσότεροι ρωτούν το ίδιο πράγμα. Ευτυχώς η απάντηση είναι μία και μόνη: «ποτίζουμε όποτε διψάει το φυτό».

Εικόνα4

Ποτίζοντας με ποτιστήρι ελέγχουμε με το μάτι, πόσο νερό παίρνει κάθε φυτό μας. (Φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος)

Ένας καλός τρόπος για να δούμε αν πρέπει να ποτίσουμε ένα φυτό, ακουμπάμε με το χέρι μας το χώμα και αν είναι στεγνό, ποτίζουμε. Αν δεν είναι, περιμένουμε. Εφ όσον κάνουμε αυτή τη δουλειά μερικές φορές θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον.

Εικόνα3

Αν ποτίζουμε με σταγόνες όλα τα φυτά μας θα ποτίζονται ταυτόχρονα. Όμως η ποσότητα νερού που θα παίρνει κάθε φυτό, επηρεάζεται και από δύο ακόμη παράγοντες, τον αριθμό σταλακτών που βρίσκεται σε κάθε γλάστρα και την παροχή νερού καθενός απ’ αυτούς. (Φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος)

Εικόνα2

Αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι τα φυτά μας θέλουν πότισμα. Ο φιλάδελφος της φωτογραφίας θέλει πότισμα γρήγορα, τα φύλλα του έχουν μαραθεί. (Φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος)

Ο άνεμος, η ηλιοφάνεια, ο προσανατολισμός, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους, το ίδιο το φυτό είναι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα στεγνώσει το χώμα. Η ορτανσία θέλει πιο πολύ νερό απ’ τη λεβάντα, για παράδειγμα.  Όλοι όσοι ασχολούνται με φυτά ξέρουν λιγότερο ή περισσότερο ποιά φυτά «πίνουν» πολύ νερό και ποιά αντέχουν στη … δίψα. Όμως το χώμα μιας λεβάντας που είναι όλη μέρα κάτω απ΄τον ήλιο, θα στεγνώσει πιο γρήγορα απ΄ ότι σε μια λεβάντα που είναι 7-8 ώρες στον ήλιο. Επιπλέον, αν η λεβάντα είναι εκτεθειμένη στον άνεμο, θα στεγνώσει ακόμη πιο γρήγορα. Μ’ αυτά θέλω να πω ότι  ο καθένας από εμάς μπορεί πολύ καλά να ξέρει κάθε πότε θέλουν πότισμα τα φυτά του κήπου του ή της βεράντας του και μόνον αυτά.

Εικόνα1

Η λεβάντα (επάνω) τα καταφέρνει με λιγότερο νερό απ’ ό,τι μία ορτανσία (κάτω). Φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος

Εικόνα5

Άρα αν αγοράσετε, για παράδειγμα, ένα νέο φυτό και σας πουν στο κέντρο κήπου: «αυτό θα το ποτίζετε κάθε 3 μέρες», να έχετε αμφιβολίες. Αν σας πουν, «αυτό το είδος φυτού αντέχει πολύ στην ξηρασία», ή κάτι τέτοιο: «προσέξτε το πότισμα του, δεν αντέχει στη δίψα», τότε να δώσετε αρκετούς πόντους αξιοπιστίας στο συγκεκριμένο κέντρο κήπου.

Δείτε εδώ κι άλλους τρόπους για να δούμε κάθε πότε θα ποτίζουμε.

Πολύ σημαντική όμως είναι και η ώρα του ποτίσματος. Δείτε σχετικά εδώ.

(*) Ο κ. Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος είναι Γεωπόνος Γ.Π.Α. Συνεργάτης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.