Καύσωνας και κατοικίδια !
Ειρήνη Γαβαλά-Χαρδαλιά (*)
Καύσωνας ,η ζέστη ανυπόφορη και τα αγαπημένα μας κατοικίδια υποφέρουν κι αυτά. Για να τα ανακουφίσετε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες της κτηνιάτρου Laetitia Barlerin με μακρά εμπειρία στην συμπεριφορά των τετράποδων φίλων μας .
Φροντίστε την ενυδάτωσή του
Τα αγαπημένα μας ζωάκια δεν μπορούν να ζητήσουν νερό. Γι’ αυτό τις πολύ ζεστές μέρες επιμένετε να πίνουν νερό οδηγώντας τα στο πιατάκι τους .Αν δεν είστε σπίτι υπάρχουν στο εμπόριο μικρά σιντριβάνια νερού ειδικά για ζώα. Το νερό που τρέχει θα προκαλέσει την επιθυμία του να πιει νερό. Όσον αφορά την τροφή του καλό είναι να τη μουσκεύετε με χλιαρό νερό .
Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τις εξόδους
Τις μέρες της μεγάλης ζέστης καλό είναι να αποφεύγετε τη σωματική δραστηριότητα των κατοικίδιων. Αυτό είναι σχετικά εύκολο αν έχετε γάτα, αλλά αν έχετε σκύλο φροντίστε να τον βγάζετε μόνο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Αποφύγετε την άσφαλτο που συγκρατεί τη ζέστη και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας. Προσέξτε ιδιαίτερα τις ηλικιωμένες γάτες που λατρεύουν να ξαπλώνουν στον ήλιο και μπορεί έτσι να αφυδατωθούν
Μην αφήνετε τα ζωάκια σας στο αυτοκίνητο ή στην παραλία
Δεν αρκεί να αφήνετε ανοιχτό το παράθυρο του αυτοκινήτου σας. Μην τα αφήνετε ούτε για λίγα λεπτά μια και κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Άλλωστε τα σκυλιά και τα γατιά δεν πρέπει να μένουν στην καυτή άμμο ακόμα και κάτω από ομπρέλα.
Φροντίστε να τα δροσίζετε
Μην φοβάστε να τα δροσίζετε .Στο σπίτι βρέξτε τους τα πόδια και το κεφάλι με μαντηλάκια ή με ένα γάντι βρεγμένο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης ένα βαποριζατέρ ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει στη γάτα σας. Στη διάρκεια της ημέρας κρατείστε κλειστά τα παντζούρια για να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι. Αφήστε ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου. Η γάτα σας θα απολαύσει τη δροσιά στα πλακάκια .
Το κούρεμα βοηθάει;
Πιστεύουμε πως κουρεύοντας το ζώο μας το δροσίζουμε, όμως ανάμεσα στο τρίχωμα και το δέρμα του υπάρχει ένα στρώμα αέρα που αποτελεί το μονωτικό του ζώου και το προστατεύει από την εξωτερική θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Γι΄αυτό είναι καλύτερα να το βουρτσίζετε τακτικά ώστε να αποβάλλεται το νεκρό τρίχωμα και δεν πρέπει επ΄ουδενί να το αφήνεται με το δέρμα του εκτεθειμένο.
Όμως ακόμα κι να παίρνετε όλες τις σωστές προφυλάξεις το ζωάκι σας μπορεί να πάθει θερμοπληξία.
Αν παρατηρήσετε συνεχές λαχάνιασμα ,γρήγορη αναπνοή και κόπωση βρέξτε το τρίχωμά του και βάλτε το στην σκιά. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν τότε ζητείστε τη βοήθεια κτηνιάτρου.
(*)Η κ. Ειρήνη Γαβαλά – Χαρδαλιά είναι Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων & Συμπαραγωγών. Σύμβουλος έκδοσης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.