Κύθηρα: Μύθοι , παραδόσεις και πλούσια ομορφιά!(video)

Ανάμεσα στο Αιγαίο και το Ιόνιο, μοναδικό και μοναχικό προβάλλει σαν μικρός παράδεισος το πανέμορφο νησί των Κυθήρων. Μύθοι και παραδόσεις σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά του τοπίου δίνουν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα στο νησί δημιουργώντας στον επισκέπτη ένα ξεχωριστό αίσθημα μοναδικότητας.
Το απόλυτο Μεσογειακό φως, η πλούσια εναλλαγή των τοπίων καθώς και τα διάσπαρτα μνημεία του κληροδοτημένου μας πολιτισμού δηλώνουν τη μοναδικότητα των Κυθήρων, αυτού του τόπου που βρέθηκε σ’ ένα σταυροδρόμι πολιτιστικών επιρροών και ισορρόπησε την ελληνική παράδοση με την επίδραση της Δύσης, πλάθοντας έναν ιδιόμορφο κοινωνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.

Τα Κύθηρα, γνωστά και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο βρίσκονται στα νότια της Πελοποννήσου κοντά στην Ελαφόνησο και τον κάβο Μαλιά. Κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα, αναφέρει τα Κύθηρα ως «το Νησί» ενώ η θεά Αφροδίτη, ταυτίζεται με αυτό καθώς παίρνει το προσωνύμιο Κυθέρεια. Πολλοί σπουδαίοι συγγραφείς της αρχαιότητας αναφέρονται στο νησί με το όνομα Κύθηρα. Ανάμεσα τους ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης που παραδέχεται ότι το νησί λεγόταν Πορφυρούσα αλλά στις μέρες του λεγόταν Κύθηρα και ο Ξενοφώντας στα Ελληνικά που χρησιμοποιεί τον όρο Κυθηρία γη.
Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σ” αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Τα κύματα παρέσυραν, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του μύθου, στη συνεχεία τη θεά, η οποία έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά προστάτης του νησιού.

Το μήκος των ακτογραμμών του είναι περίπου 90 χιλιόμετρα. Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται ο φάρος του Μουδαρίου, ο οποίος χτίστηκε το 1857 από τους Άγγλους, ενώ στο λιμάνι του Καψαλίου, στο νότιο τμήμα του νησιού, βρίσκεται ένας φάρος που κατασκευάστηκε το 1853.
Τα Κύθηρα ενώθηκαν με την Ελλάδα στις 28 Μαΐου 1864. Το 1903 σημειώθηκε στα Κύθηρα ισχυρός σεισμός ο οποίος ισοπέδωσε τα Μητάτα, ενώ κτίρια κατάρρευσαν σε όλο το νησί.

Τα Κύθηρα (Χώρα), τα Αρωνιάδικα, τα Καστρισιάνικα, η Κάτω Χώρα και ο Μυλοπόταμος έχουν κηρυχτεί ως παραδοσιακοί οικισμοί. Στο Μυλόποταμο υπάρχουν καταρράκτες και το νερό χρησιμοποιείται για να κινεί νερόμυλους, ενώ εκεί είναι το πιο εύφορο τμήμα του νησιού.

Η ομορφότερη και πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι το Καλαδί. Πρόκειται για μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς δίπλα από την Παλαιόπολη. Μελιδόνι, Αγία Πελαγία, Χάλκος αλλά και η παραλία Διακόφτι με τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των όμορφων παραλιών του νησιού.

Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Σε αρχαίο ναυάγιο του νησιού βρέθηκε ο Εφηβος των Αντικυθήρων και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, πολύπλοκος μηχανισμός για τη ναυσιπλοΐα. Ένα από τα ομορφότερα τοπία του νησιού είναι η Καμαρέλα. Επίσης, ο φάρος της Απολυτάρας ο οποίος βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και χτίστηκε το 1926 αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής.



