Λάμπρος Κωνσταντέλλος : Όταν η νέα γενιά βαδίζει την οδό της προόδου

Συνέντευξη στη Χρύσα Παρίση
Ο Λάμπρος Κωνστντέλλος είναι μαθητής του λυκείου Παπάγου. Στον ελεύθερο του χρόνο ακούει μουσική και περνάει τον χρόνο του όπως όλοι οι συνομήλικοι του. Ασχολείται με τον αθλητισμό. Μάλιστα έχει κερδίσει και διακρίσεις.
Πρόσφατα, δήλωσε συμμετοχή σε μία παγκόσμια δοκιμασία καινοτομίας και επιλέχθηκε να συμμετέχει.
Στην συνέντευξή που παραχώρησε στο kosmonea.gr μας μιλάει για την συμμετοχή στην δοκιμασία καινοτομίας αλλά και για τους στόχους του .
Μίλησε μας για τον διαγωνισμό. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;
Το New York Academy of Science σε συνεργασία με την United Technology Corporation έχουν διοργανώσει μια παγκόσμια δοκιμασία καινοτομίας με τίτλο “United Technologies Aerospace Challenge”, η οποία ενθαρρύνει τους νέους, μέσω ενός εικονικού διαγωνισμού να παρουσιάσουν μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη στην πραγματική ζωή, καινοτομία στον τομέα της αεροδιαστημικής.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ομαδική. Αφού επιλέχτηκα να συμμετέχω στο διαγωνισμό, έγινα συγχρόνως και μέλος μιας 5-μελούς ομάδας, η οποία αποτελείται από μία μαθήτρια και έναν μαθητή από την Ινδία, έναν μαθητή από την Ιρλανδία και έναν μαθητή από τον Καναδά.
Ο διαγωνισμός αποτελείται από στάδια.
- Το πρώτο στάδιο είναι η έρευνα και η αναγνώριση του προβλήματος. Για τον λόγο αυτόν κληθήκαμε με την ομάδα μου να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική έρευνα, με σκοπό τη γνώμη τόσο του κόσμου όσο και των ειδικών πάνω σε μελλοντικές αλλαγές που θα επιθυμούσαν να δουν τα επόμενα χρόνια στον τομέα της αεροδιαστημικής, καθώς και σε βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν πάνω στις τωρινές υπηρεσίες που προσφέρουν οι αερογραμμές, όπως και στις τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον χώρο της αεροδιαστημικής.
- Το δεύτερο στάδιο αφορά την επιλογή κάποιων βασικών ιδεών, αξιοποιώντας βέβαια και τα αποτελέσματα της έρευνας, με σκοπό την επινόηση μια πλήρως εφαρμόσιμης στα επόμενα χρόνια, από τη βιομηχανία, καινοτομίας.
- Έπειτα θα ακολουθήσει έρευνα πάνω στις συνιστώσες υπηρεσίες και τεχνολογίες που θα απαιτούνται για την υλοποίηση της καινοτομίας, ενώ παράλληλα θα βρισκόμαστε σε επικοινωνία με ανθρώπους του χώρου ώστε να μας βοηθήσουν στο δύσκολο αυτό εγχείρημά μας.
Τέλος, θα υπάρξει σχεδιασμός της τελικής πρότασης, καθώς και πλήρης τεχνολογική ανάλυσή της.
Η κατάθεση της τελικής εργασίας θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου του 2018.
Νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα καταθέσει την καλύτερη πρόταση, η οποία θα βραβευτεί στη Νέα Υόρκη του χρόνου το καλοκαίρι και θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτόν τον τομέα της βιομηχανίας.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το Φεβρουάριο του 2019.
Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις; Με ποια διαδικασία επιλέχτηκες;
Η συμμετοχή σε έναν τέτοιο παγκόσμιο διαγωνισμό αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό εφόδιο για την ακαδημαική πορεία μου στο μέλλον. Οι πρωτόγνωρες εμπειρίες που αποκομίζω καθημέρινα απο την επαφή και την επικοινωνία που έχω τόσο με τα παιδιά της ομάδας μου, όσο και με ανθρώπους του χώρου, είναι για μένα πολύ σημαντικές. Η χρήση των αγγλικών ακόμα ως βασική γλώσσα συνεννόησης, καθώς και η καθημερινή επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων που θα είχα με τα παιδιά, με έκαναν να δηλώσω – χωρίς δεύτερη σκέψη – συμμετοχή στον διαγωνισμό.
Τα κριτήρια επιλογής του διαγωνισμού ήταν τρία.
Οι συμμετέχοντες να είναι κάτω των 18 ετών, να γνωρίζουν άριστα την αγγλική γλώσσα καθώς και να έχουν γνώσεις STEM (science, technology, engineering and mathematics).
Αφού συμπλήρωσα το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο, μετά απο μερικές μέρες ενημερώθηκα ότι επιλέχθηκα να συμμετέχω στον διαγωνισμό, και έπειτα επέλεξα, από τις ομάδες που υπήρχαν, αυτήν που θα ήθελα να είμαι μέλος.

Τι σημαίνει για σένα η συμμετοχή σε αυτή τη παγκόσμια δοκιμασία καινοτομίας;
Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτήν την παγκόσμια δοκιμασία καινοτομίας, διότι αποτελεί και η ίδια μία πρόκληση για εμένα μέχρι να την φέρω εις πέρας με την ομάδα μου. Αυτό που μου αρέσει ιδιαιτέρως είναι ότι με την καθημερινή επικοινωνία που έχω με τα παιδιά της ομάδας μου, πέρα από το θέμα του διαγωνισμού, συζητάμε για τον τρόπο που λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα και ο τρόπος διδασκαλίας στις δικές του χώρες, για τον τρόπο εισαγωγής στα αντίστοιχα Α.Ε.Ι, όπως ακόμα και για τις περιόδους διακοπών που έχουν, γεγονός που το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον. Ακόμα όμως, μέσα από αυτήν την δοκιμασία συνειδητοποιώ την μεγάλη εξέλιξη που θα έχει η επιστήμη και η τεχνολογία στα επόμενα 20 χρόνια η οποία θα συμβάλει ακόμα πιο καθοριστικά στις ζωές όλων μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν μερικές από τις καινοτομίες που θα προτείνουμε στην τελική μας εργασία οι οποίες αφορούν την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης (Αrtificial Intelligence) και την εξέλιξή της στον χώρο της αεροπλοΐας με σκοπό να περιοριστεί το ανθρώπινο λάθος, το οποίο αποτελεί ανίκητη έως τώρα απειλή στην αεροναυτική ασφάλεια, αφού ευθύνεται για περίπου το 80% των αεροπορικών δυστυχημάτων.
Έχεις λάβει μέρος σε άλλους παρόμοιους διαγωνισμούς;
Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό και έχω να συνεργαστώ με συνομήλικούς μου από άλλες χώρες που δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Στο παρελθόν έχω συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ρομποτικής, μαθηματικών και φυσικών επιστημών.
Το πρόγραμμα του σχολείου θεωρείς ότι φάνηκε χρήσιμο στην προσπάθεια σου αυτή; Είχες βοήθεια από κάποιους καθηγητές σου;
Οι γνώσεις που σου δίνει το πρόγραμμα του σχολείου δεν μπορούν να κριθούν αμελητέες, αλλά δεν είναι ικανές να σου εξασφαλίσουν μια συμμετοχή σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Η εξειδίκευση που έχει το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών περιορίζει κάπως τους μαθητές, αφού οι γνώσεις που παρέχει είναι συγκεκριμένες και ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης που προωθεί δεν είναι βιωματικός, καθώς μοναδικός σκοπός είναι η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές. Παρόλα αυτά, πολλοί καθηγητές μου με βοήθησαν συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική μου έρευνα.
Μεγάλη υποστήριξη για την προώθηση της ηλεκτρονικής μου έρευνας είχα επιπλέον από τον δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλία Αποστολόπουλο, καθώς και από τον διευθυντή του σχολείου μου, κ. Λάμπρο Γιώργα.
Η πολύτιμη παρουσία ακόμα της οικογένειάς μου και ιδιαίτερα της μητέρας μου, της γιαγιάς μου και του παππού μου είναι για μένα σημαντική αφού με στηρίζει σε ό,τι και αν κάνω.
Τι θέλεις να σπουδάσεις; Θα σε ενδιέφερε η αεροδιαστημική; Δηλαδή η επιλογή αυτή έχει σχέση με αυτό που επιθυμείς να σπουδάσεις;
Θέλω να σπουδάσω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με εξειδίκευση στους αυτοματισμούς και στα συστήματα ελέγχου. Σίγουρα, ο εξελισσόμενος τομέας της αεροδιαστημικής είναι για μένα ένας μελλοντικός μου στόχος, και η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό είναι ικανή να με βοηθήσει να τον πραγματοποιήσω.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους συνομήλικους σου;
Εύχομαι σε όλους τους συνομήλικούς μου καλή επιτυχία στις εξετάσεις του Ιουνίου, και τους συμβουλεύω να μην σταματούν ποτέ να κυνηγούν τα όνειρά τους, καθώς αν έχεις θέληση και πίστη στον εαυτό σου μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα στην ζωή σου.
Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου;
Στον ελεύθερο μου χρόνο αθλούμαι, ακούω μουσική και βγαίνω με την κοπέλα μου ή τους φίλους μου. Από μικρός ασχολούμαι με τον αθλητισμό, συγκεκριμένα με το τρίαθλο, όπου πέρσι κατάφερα να διακριθώ κατακτώντας την 3η θέση στο “Rookie Sprint Distance Triathlon” της “Transition Sports”, ενώ συμμετείχα παράλληλα και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου “Παίδων-Κορασίδων” στα Τρίκαλα, στο αγώνισμα της σκυτάλης 4Χ100 μέτρων. Είναι ένα απαιτητικό άθλημα, αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις διαβάσματος που έχω φέτος μου έχουν περιορίσει σημαντικά τον χρόνο που αφιερώνω σε αυτό.
Ο Λάμπρος Κωνσταντέλλος ανήκει στους νέους εκείνους που πρωτοπορούν, καινοτομούν , βρίσκουν νέες ιδέες και τις κάνουν πράξη. Με τον τρόπο αυτό δεν υλοποιούν απλά το όνειρό τους, αλλά δημιουργούν και τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο.
Καλή επιτυχία Λάμπρο. Εμείς πάντα θα σε στηρίζουμε!!!!