Λουκουμάδες. Μελωμένοι και τραγανοί για μικρούς και μεγάλους.

Οι λουκουμάδες είναι ένα γλύκισμα δημοφιλές σε όλες τις ηλικίες. Στην αρχαία Ελλάδα ονομάζονταν χαρίσιοι πλάκοι και ήταν το γλύκισμα που προσφέρονταν στους Ολυμπιονίκες. Τους βρίσκουμε επίσης στην βαλκανική αλλά και στην ανατολίτικη κουζίνα.
Σήμερα σας δίνουμε μια συνταγή από την Κωνσταντινούπολη.
1/2 κιλό νερό χλιαρό
25 γρ. μαγιά νωπή
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ούζο ή λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
400 γρ. αλεύρι σκληρό
1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
μπόλικο καλό μέλι σε σιρόπι για το σερβίρισμα
κανέλα
½ κούπα καβουρντισμένο και κοπανισμένο αναποφλοίωτο σουσάμι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ το χλιαρό νερό και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά και το 1 κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη. Προσθέτουμε το ούζο ή το λεμόνι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να μην έχει γρομπαλάκια ο χυλός. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ξανά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τον χυλό να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30 – 45 λεπτά (αναλόγως πόσο ζεστή είναι η ατμόσφαιρα).
Για το σιρόπι:
½ κούπα μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη.
Την ώρα που η ζύμη μας ανεβαίνει καβουρδίζουμε το σισάμι και το αλέθουμε ελαφρά στο multi
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπορέλαιο σε μια μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει πάρα πολύ καλά, παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.Βουτάμε το κουταλάκι σε ένα ποτήρι με νερό συχνά πριν πάρουμε χυλό για να μην κολλάει πάνω του.
Ανακατεύουμε συνέχεια με τρυπητή κουτάλα, μέχρι οι λουκουμάδες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τότε τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Η πρώτη δόση συνήθως δεν βγαίνει τόσο καλή όσο οι επόμενες. Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο λουκουμάδες, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Προτιμάμε να τους ρίχνουμε στο τηγάνι λίγους-λίγους, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Σερβίρουμε 5-6 λουκουμάδες σε κάθε μερίδα και τους περιχύνουμε με μπόλικο σιρόπι μελιού .Τους πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.