Νέος ΚΟΚ με … χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις

Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας , που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο , καταργείται το δικαίωμα πληρωμής του μισού προστίμου εντός δέκα ημερών, αυστηροποιούνται τα διοικητικά πρόστιμα  και έρχονται απευθείας αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος στις αντικοινωνικές παραβάσεις

Συγκεκριμένα, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, όμως τριπλάσια προσαύξησή τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Οι παραβιάσεις θα διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, και αναλόγως της διαβάθμιση θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο.

Αυστηρό θα είναι το πρόστιμο και για χρήση κινητού κατά την διάρκεια της οδηγησης, η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας, η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους,

Οι παραβιάσεις θα διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, και αναλόγως της διαβάθμιση θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο.

Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες: Της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Όσον αφορά τα ταξί, το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δηλαδή ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, ενώ επιχειρεί να ρυθμίσει συνολικά τη λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί.

Με βάση ότι ορίζει το νομοσχέδιο, οι εταιρείες διαμεσολάβησης(Mytaxi, Taxiplon, Uber κ.λπ.) καλούνται πλέον να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα

Με τον νέο ΚΟΚ κάθε πινακίδα κυκλοφορίας οχήματος που θα αφαιρείται, θα καταχωρείται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά στα οχήματα που είναι σε ακινησία, μετά την πάροδο 2 ετών, η αρμόδια ΔΟΥ θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας τους.