Σημαντικές ανακοινώσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Γράφει η Χρύσα Παρίση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα διαδικτυακά το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ( ΚΕΔΕ) , το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από τις 14 ως τις 16 Οκτωβρίου. Σας παραθέτω μερικές από τις ποιο σημαντικές ανακοινώσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύση σε μια σειρά από θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος στο πλαίσιο τις πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και για τις σχέσεις τους με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και την εποπτεία τους.
Παράλληλα, παρείχε τη δέσμευση για κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους αιρετούς αλλά και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των δήμων τους, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο το έργο τους στο πλαίσιο της μετάβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή.
Σημείωσε ότι έως τον Μάρτιο του 2021 θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στελέχωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκκρεμούν από το 2020, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το σύστημα κινητικότητας θα συνδράμει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων. Η πρόταση προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ.
Τα πεδία των έργων αφορούν σε κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές, μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των Δήμων, διοικητική λειτουργία των Δήμων. Τα projects μπορούν να αφορούν π.χ. σε έξυπνο παρκάρισμα, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολική αγωγή, πλατφόρμες διαβούλευσης, κλ.π.
Για το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων», υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου Θ. Λιβάνιο , τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε αύξηση κατά 15% των ΚΑΠ συνολικά της Αυτοδιοίκησης από το 2023 και αύξηση κατά 50 εκ. ευρώ για το 2022. Συγκεκριμένα οι ΚΑΠ α΄ και β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης από 2,85 δις ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθούν στα 3,2 δις ευρώ.
Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σε διαπραγμάτευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών των δήμων με νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο.
Επίσης ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αναμένεται να φτάσει στο ύψος των 4,1 δις ευρώ, ενώ έργα που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα γίνει μεταφορά τους στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το 50% των προτεινόμενων έργων.
Σε ότι αφορά τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις των δήμων στο τρέχον οικονομικό έτος ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα δοθεί μία ακόμη συμπληρωματική δόση ΚΑΠ μέχρι τέλος του χρόνου.
Τέλος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει δέσμη μέτρων εξορθολογισμού του ενεργειακού κόστους για τους δήμους τις ΔΕΥΑ. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%, η υπαγωγή στο τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των τιμολογίων των ΔΕΥΑ από το οικιακό τιμολόγιο στο βιομηχανικό και υπαγωγή στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ
Στ. Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης : «Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η μετεξέλιξή της σε δύναμη φυγής προς τα εμπρός. Σε φορέα επίλυσης τοπικών ζητημάτων και αξιοποίησης των ευκαιριών που προβάλλουν σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας».
Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση και τους αυξημένους κινδύνους καταστροφικών φυσικών φαινομένων, ο κ. Καλαφάτης, επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι αυτοί επιβάλλουν στο κράτος και την Αυτοδιοίκηση αυξημένες υποχρεώσεις, αναζωογόνηση των διαδικασιών και των μηχανισμών για την υποδοχή του οργανωμένου -σε τοπικό επίπεδο- εθελοντισμού.
Επεσήμανε επίσης, τον σημαίνοντα ρόλο και λόγο της Αυτοδιοίκησης, στις επενδύσεις για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, για πράσινες πόλεις και ανακύκλωση.
Αναφερόμενος στη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που αφορά κεντρικό κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι επιβάλλει όχι απλώς την χρήση νέων εργαλείων που παρέχουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής, αλλά και το συνδυασμό τους με οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Για την πανδημία, τόνισε τη συμβολή Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας και των συλλογικών φορέων, στην άμεση διεύρυνση του εμβολιασμού.