Συνέδριο ΚΕΔΕ Ιωάννινα: Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Συνέδριο ΚΕΔΕ Ιωάννινα
Συνέδριο ΚΕΔΕ Ιωάννινα
Στα βροχερά Ιωάννινα συγκεντρώθηκαν αυτοδιοικητικοί απ όλη την χώρα προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.
Το σύνθημα του συνεδρίου είναι, «Αλλάζουμε το κράτος, τις ζωές μας την Ελλάδα».

Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες τηρήθηκε ενός  λεπτού σιγή, για τα θύματα από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης , χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, τη δόμηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κράτους, από την αρχή.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρακολούθησαν 780 αιρετοί και παρατηρητές από όλη την Ελλάδα.

Η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, αποτέλεσε την σημαντικότερη στιγμή των εργασιών της πρώτης ημέρας, καθώς για πρώτη φορά ξεδίπλωσε το περίγραμμα των αλλαγών που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η αναθεώρηση του Καλλικράτη.

  • Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.
  • Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.
  • Κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας – όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) – οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται.
  • Διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.
  • Εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.
  • Η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των οικείων Συμβουλίων. Όπως είναι λογικό, το σύστημα της απλής αναλογικής, ως βασικός μηχανισμός εκδημοκρατισμού, διαχέεται στο σύνολο της οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ.
  • Σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και, δευτερευόντως, της Οικονομικής Επιτροπής, στο βαθμό που μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά σε χαμηλότερο επίπεδο, μεταβιβάζεται στις Κοινότητες.
  • Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης, πριν την εισαγωγή και ψήφιση σημαντικών θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμόρφωση συναινέσεων.
  • Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας.
  • Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στη με τη στενή έννοια αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή (συμβουλευτικού υποχρεωτικά στην περίπτωση αυτή) δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος. Για ειδικότερα δε, ζητήματα προβλέπεται απλοποίηση της διαδικασίας διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, με ταυτόχρονη αποσύνδεση του θεσμού από τη βούληση της κεντρικής εξουσίας και ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου.

Η εξαγγελία του Υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών αλλά και την αποχώρηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνης, ο οποίος από τις πρώτες θέσεις που βρίσκονταν και απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του, παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι δήμοι αντιμετωπίστηκαν με ίσους όρους και αντικειμενικό τρόπο.

Αναγνώρισε ότι οι περικοπές πόρων των τελευταίων ετών, που φτάνουν στο 60% είναι πολύ μεγάλες και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τετελεσμένο για την αυτοδιοίκηση. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι περικοπές του 2017 θα ήταν οι τελευταίες αποτυπώνονται στον προυπολογισμό του νέου έτους, όπου οι ΚΑΠ είναι αυξημένοι κατά 5%.

Ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε τα δύο νέα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στη νέα χρονιά και παρέχουν την δυνατότητα στους δήμους να υλοποιήσουν μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομών.

Στο Συνέδριο παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι: Ο. Γεροβασίλη υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Σκουρλέτης υπουργός Εσωτερικών,  Π. Κουρουμπλής υπ Ναυτιλίας, Γιάννης Λώλος, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Θ.Μπέγκας Δήμαρχος Ιωαννιτών, Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, Νίκος Τράκας, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α, Μάρκος Δαρδαμάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Frederic Vallier, Γενικός Γραμματέας Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης (C.E.M.R.).  Επίσης το Συνέδριο χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης,  ο ΓΓ του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΣΥ Γ. Ιωαννίδης, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ν.Σοφιανός, το μέλος της Ένωσης Κεντρώων Οδ. Δήμου. Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο κ. Π.Μπούγιας και τη ΛΑΕ ο Πρόεδρός της Π.Λαφαζάνης.