Πρόταση του κ. Δρανδάκη για την ανάπλαση της περιοχής του Εμπορικού Κέντρου Χολαργού

Η πανδημία του κορονοιού,  τα διαρκή lokdowns  και η εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν διαμορφώσει νέες καταναλωτικές συνήθειες οι οποίες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών καταστημάτων και των τοπικών εμπορικών κέντρων.

Αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες που με δυσκολία πλέον ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους και προβληματίζονται για το μέλλον….

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες τόνωσης από το κράτος και τα επιμελητήρια, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα όμως μια και οι τοπικές αγορές συντηρούνται από την αγοραστική δύναμη των κατοίκων της πόλης και όχι από τις περιστασιακές ενισχύσεις που δίνει το κράτος ή την μείωση των τελών από τους δήμους ή τα διάφορα επαγγελματικά σεμινάρια που δεν παρέχουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα.

Το Εμπορικό κέντρο Χολαργού  εκτός από την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της πανδημίας, έχει να αντιμετωπίσει και αποκλεισμό 2 ημέρες την εβδομάδα από τις 2 λαϊκές αγορές που γίνονται στην περιοχή .

Για τα προβλήματα αυτά συνομιλήσαμε με τον κ. Χαράλαμπο Δρανδάκη , πρώην πρόεδρο του συλλόγου του Εμπορικού Κέντρου Χολαργού, ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε καταθέσει στον Δήμο την πρόταση του για την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Holargos Center

 

Τι εικόνα έχετε για την τοπική οικονομία μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και την επιστροφή στη νέα κανονικότητα;

Αργά και διστακτικά ο κόσμος προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα του. Οι αγοραστικές ανάγκες και συνήθειες των καταναλωτών δείχνουν να έχουν αλλάξει μετά από την πολύμηνη, εξοντωτική και χωρίς υγειονομικό αποτέλεσμα, καταστροφική πολιτική των κλειστών καταστημάτων.  Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων θα προκαλέσουν τσουνάμι λουκέτων τον επερχόμενο χειμώνα. Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει και όπως διαφαίνεται θα έχουμε νέα lockdown από το φθινόπωρο. Αν και φύση αισιόδοξος άνθρωπος δεν βλέπω κάτι καλό να έρχεται σύντομα.

Είστε ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου στα καταστήματα;

Με το άνοιγμα των καταστημάτων το θετικό είναι, ότι το καταναλωτικό κοινό δείχνει να επιστρέφει στην τοπική αγορά, δημιουργώντας αυξητικές τάσεις επισκεψημότητας στα μικρά καταστήματα με μειωμένη όμως αγοραστική δύναμη όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που θεωρείτε ότι εμποδίζει την λειτουργία του Εμπορικού Κέντρου ;

Το Holargos Center, βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του Δήμου μας. Η πρόσβαση είναι εύκολη τόσο για τους καταναλωτές της κοινότητας Παπάγου όσο και του Χολαργού. Εύκολα το επισκέπτονται δημότες της Αγίας Παρασκευής, του Χαλανδρίου και του Νέου Ψυχικού. Ένα σημαντικό πρόβλημα που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του κέντρου είναι το γεγονός ότι είμαστε κυριολεκτικά αποκλεισμένοι 2μιση ημέρες την εβδομάδα από την λειτουργία των λαϊκών αγορών που γίνονται στο κέντρο του Δήμου μας!!! Κάθε Δευτέρα λειτουργεί πέριξ του κέντρου η λαϊκή του Χολαργού αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτό. Δρόμοι κλειστοί και φορτηγά απαγορεύουν την προσέγγιση του καταναλωτικού κοινού στο κέντρο. Από τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (δεύτερης σε τζίρο ημέρα της εβδομάδας) στα 30 μέτρα από το κέντρο λειτουργεί η λαϊκή των βιολογικών προϊόντων, δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα τόσο στην προσέγγιση στον χώρο μας όσο και στην αναζήτηση θέσης στάθμευσης . Κάθε δεύτερο Σάββατο (την πρώτη σε τζίρο ημέρα της εβδομάδας) στο ίδιο σημείο και με τα ίδια προβλήματα λειτουργεί η λαϊκή χωρίς μεσάζοντες. Είναι σαν κάποιος να θέλει να πνίξει την λειτουργία του κέντρου που άντεξε στην έλευση των μεγάλων εμπορικών κέντρων και επανέρχεται δυναμικά με τα ποιοτικά καταστήματα που διαθέτει. Δεν ζητάμε χάρη, δεν ζητάμε βοήθεια από κανέναν.  Ζητάμε να κατανεμηθεί δίκαια η λειτουργία των λαϊκών αγορών στον Χολαργό, χωρίς να εξοντώνεται αργά και σταθερά μια συγκεκριμένη περιοχή.

Έχετε κάποια πρόταση για την λύση του προβλήματος;

Πριν τρία περίπου χρόνια κατέθεσα σχέδιο – πρόταση στον δήμαρχο για την αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει το Δημαρχείο, το 1Ο Δημοτικό σχολείο, το άλσος, το πάρκο και τμήμα της Λ. Περικλέους. Πριν από 20 περίπου ημέρες επισκέφτηκα την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας και κατέθεσα εκ νέου τα σχέδια. Θα δούμε αν θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα. Εάν η πρόταση υλοποιηθεί, το κέντρο του Δήμου μας θα αλλάξει, θα είναι εντυπωσιακό, σύγχρονο και θα αναβαθμίσει το προάστιο που διαμένουμε.

Στην πρόταση σας βλέπουμε ότι προτείνετε να γίνουν κάποιοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας. Ποιος είναι ο λόγος;

Η δημιουργία εικόνας δρόμου ήπιας κυκλοφορίας αποκλείει την στάθμευση βαρέων οχημάτων και δυσχεραίνει την κυκλοφορία τους. Μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή λόγω της ύπαρξης του πάρκου και του άλσους, της λειτουργίας του 1ου Δημοτικού σχολείου υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ασφάλεια των παιδιών μας. Μακάρι να διαψευστώ αλλά με την τόσο μεγάλη παρουσία βαρών οχημάτων σε χώρους όπου βιώνουν και υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά το ατύχημα είναι θέμα χρόνου και τότε οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το σταμπωτό τσιμέντο που προτείνω στην αναμόρφωση της περιοχής θα δώσει εικόνα δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και αυξημένης προσοχής από όλους τους οδηγούς.  Οφείλουμε σε χώρους όπου υπάρχει τέτοια συγκέντρωση μικρών παιδιών να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, ακόμα και υπερβολικά, προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποφυγή κάποιου τραγικού ατυχήματος.

Η πρόταση σας απαιτεί την συναίνεση όλων των ιδιοκτητών διότι θα πρέπει να διατεθεί και μέρος της πρασιάς για να γίνουν οι αλλαγές. Είναι όλοι σύμφωνοι;

Ας κάνει την τεχνική μελέτη ο Δήμος, ας παρουσιάσει το τελικό σχέδιο και τυχόν μεταβολές στην πρόταση και είμαστε εδώ να τα δούμε όλα. Μας αφορά, αφορά το κέντρο του Δήμου, αφορά τους δημότες και την ποιότητα ζωής μας.

Η Λαϊκή αγορά λειτουργεί σ’ αυτό το σημείο που θεωρείται κεντρικό και εύκολα προσβάσιμο και εξυπηρετεί πολλούς συνδημότες μας. Έχετε κάποια πρόταση για το που θα μπορούσε να μεταφερθεί;

Είναι υποχρέωση του Δήμου να προτείνει και της περιφέρειας να εγκρίνει τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Σε ένα σημείο να λειτουργούν 3 φορές την εβδομάδα λαϊκές αγορές απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Πολλοί Δήμοι έχοντας το ίδιο πρόβλημα δημιούργησαν χώρους ΜΟΝΙΜΗΣ λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Ας σκεφτούν οι αρμόδιοι που θα δημιουργηθεί το μικρότερο πρόβλημα και ας μεταφέρουν εκεί τις λαϊκές. Πρέπει να είμαστε ασυμβίβαστοι σε ότι έχει σχέση με την ποιότητα ζωής μας. Θεωρώ τουλάχιστον τραγικό, άνθρωποι που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση να πανηγυρίζουν και να θεωρούν ανάπτυξη το ότι στον Χολαργό κτίζονται διαρκώς νέες πολυκατοικίες στην θέση που υπήρχαν μονοκατοικίες …. Η Δημοτική κοινότητα Χολαργού οδεύει προς Κυψελοποίηση.  Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Κλείνοντας, σαν επαγγελματίας που δραστηριοποιούμαι   σε ένα Δήμο με τα υψηλότερα δημοτικά τέλη απαιτώ ισονομία και  τον ελάχιστο σεβασμό στην άσκηση της δραστηριότητας μου. Σας ευχαριστώ.