Φεβρουάριος, καλό μήνα!!!

Φεβρουάριος,
Ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι επίσης και προπομπός της άνοιξης, όπως μας λέει και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Και μαζί με το ξύπνημα της φύσης,  έρχονται και οι γιορτές της χαράς, οι Απόκριες  και η γιορτή του έρωτα.

Στην αρχαία Ελλάδα τον Φεβρουάριο γιορταζόταν  τα Ανθεστήρια και γιορτές στην θεά Δήμητρα για καλή σοδειά.

Φεβρουάριος σημαίνει “εξαγνίζω. Γι αυτό θεωρείται θρησκευτικός μήνας, μήνας των ψυχών. Στα ψυχοσάββατα του Φλεβάρη, οι νοικοκυρές πάνε κόλλυβα στην εκκλησία για τις ψυχές.Οι παλιότεροι τα έλεγαν και ψυχοανεβάσματα, γιατί οι ψυχές ανέβαιναν στα δένδρα και έψελναν δοξασίες, ενώ οι ζωντανοί πρόσφεραν κόλλυβα στην εκκλησία. Γι’ αυτό αν τύχει και βρεθείς στο δάσος αυτά τα ψυχοσάββατα ακούς θρόισμα των φύλλων.

Φέτος οι Απόκριες  πέφτουν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά το ημερολόγιο για το Τριώδιο και τις Αποκριές μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, έχει όπως παρακάτω:

Τελώνου και Φαρισαίου, Αρχή Τριωδίου: 5/2/2023

Κυριακή του Ασώτου: 12/2/2023

Τσικνοπέμπτη: 16/2/2023

Ά Πρώτο Ψυχοσάββατο: 18/2/2023

Κυριακή της Απόκρεω, Απόκριες: 19/2/2023

Κυριακή της Τυροφάγου, Αποκριά: 26/2/2023

Καθαρά Δευτέρα: 27/2/2023

Φεβρουάριος, ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, ο προπομπός της άνοιξης με τις ανθισμένες αμυγδαλιές μας στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας στο γκρίζο της πόλης και της ζωής μας!

Να έχετε έναν πολύ όμορφο, δημιουργικό ,καλό και ευλογημένο μήνα .