8 Προτάσεις : «Δεν αποχωρούμε από τον συνδυασμό μας»

Με αφορμή ανυπόστατες ανακοινώσεις περί αποχώρησης της παράταξης «8Προτάσεις» από τον συνδυασμό #μετονΝικήτα διευκρινίζουμε τα εξής:

Θυμίζουμε ότι οι τρεις παρατάξεις “8 Προτάσεις”, «Δυναμική Πορεία» και «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών» στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου συγκρότησαν από κοινού ενιαίο ψηφοδέλτιο υπογράφοντας ένα κοινό πρόγραμμα και διατηρώντας, όπως ανακοινώθηκε (https://www.facebook.com/nikitas.kanakis/posts/10157159845793290) και προεκλογικά επισήμως, πλήρως την αυτοτέλεια τους και την φυσιογνωμία τους. Γι αυτό άλλωστε και πραγματοποίησαν και αυτόνομες προεκλογικές καμπάνιες.

Η συμφωνία προέβλεπε μετά τις εκλογές να δημιουργηθούν συλλογικά όργανα για μια ενιαία δράση. Μετά τις εκλογές, και στα τέλη Σεπτεμβρίου, έστω και λίγο καθυστερημένα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση του ενιαίου συνδυασμού, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί νέα οργανωτική συνέλευση για τη συγκρότηση οργάνων σε κάθε θεματολογικό άξονα του προγράμματος μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε κοινή πολιτική στάση. Η συμφωνία αυτή είναι απόλυτα συμβατή με την πολιτική κουλτούρα των «8 Προτάσεων».

Να θυμίσουμε ότι οι «8 Προτάσεις» είναι μία προγραμματική παράταξη. Συγκροτήθηκε και αποτελείται από μία ομάδα ανθρώπων που δεν τους ενώνει τίποτε άλλο, παρά μόνο οι κοινές προτάσεις που έχουν για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής στη γειτονιά μας, το Δήμο Παπάγου Χολαργού. Η παράταξη «8 Προτάσεις» εδώ και εφτά χρόνια τηρεί αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες όπου και ο ρόλος του επικεφαλής περιορίζεται στην εκπροσώπηση και σε καμία περίπτωση δεν έχει προσωποπαγή αποφασιστικό χαρακτήρα.

Για τις θέσεις και τις στάσεις της παράταξης αποφασίζουν όλα τα μέλη από κοινού και ισότιμα για κάθε θέμα. Το σύστημα διακυβέρνησης προσιδιάζει σε αυτό που έχουν υιοθετήσει και κάποια ευρωπαϊκά κόμματα, στα οποία οι επικεφαλής απλά εκφράζουν την βούληση των μελών της παράταξης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί εφικτή η λειτουργία συλλογικών οργάνων της συνεργασίας των τριών παρατάξεων και ως εκ τούτου χωρίς αποφάσεις, ο επικεφαλής εκφράζει προσωπικές απόψεις.  Αναγκαστικά, λοιπόν, η καθεμία από τις συνεργαζόμενες εκλογικά παρατάξεις εκφράζεται αυτοτελώς. Είμαστε όμως, σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα συγκροτηθούν συλλογικά όργανα και θα σχηματιστεί μία ενιαία πολιτική στάση.

Ως τότε, συνιστούμε σε όλους ψυχραιμία. Είναι ομολογουμένως βαριά η ήττα και η κοινωνική αποδοκιμασία του σχήματος, όπου τρεις παρατάξεις του 30% συρρικνώθηκαν εκλογικά στο 13,5%.

Όποιος αγωνίζεται για τον αξιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και για πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι προφανές ότι δημιουργεί επιφυλάξεις. Σκοπός μας είναι να πείσουμε την κοινωνία ότι πρέπει να αλλάξει αντιλήψεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής με συνεργασίες με όποιον πραγματικά και ειλικρινά προσβλέπει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην δημιουργία μιας φιλικής γειτονιάς και στην κοινωνική συνοχή της τοπικής μας κοινωνίας, βασικοί άξονες στους οποίους βασίστηκε και το κοινό πρόγραμμα του συνδυασμού μας.

Όπως τα καταφέραμε μέχρι σήμερα, εμείς με τις «8 Προτάσεις»  να αφυπνίσουμε αρκετό κόσμο για την βιώσιμη κινητικότητα, το ανοιχτό σχολείο στη γειτονιά, την σημασία της ανθεκτικής και έξυπνης πόλης και την αναγκαιότητα της κοινωνικής συμμετοχής, έτσι είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και στο μέλλον να πείσουμε ακόμη περισσότερους.

Ως εκ τούτου είναι ανυπόστατη κάθε κακόβουλη διάδοση δήθεν αποχώρησής μας από την παράταξη την οποία συνιδρύσαμε και συμμετέχουμε ισότιμα με όλους. Και βέβαια οποιαδήποτε προσωποποίηση της πολιτικής, δεν ταιριάζει στην κουλτούρα μας και δεν μας αφορά.

 

 «8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη»