Νέα Στήλη: ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Στη στήλη αυτή, που εγκαινιάζουμε, σε συνεργασία με τον Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων Δρα Κωνσταντίνο Σιώμο, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, θα δημοσιεύονται επίκαιρα άρθρα που θα αναφέρονται στον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο, τον εκφοβισμό μέσω κοινωνικών δικτύων, τον διαδικτυακό τζόγο ανηλίκων και μέτρα προστασίας και άλλα συναφή θέματα.
Η ενσωμάτωση νεώτερων τεχνολογικών εφαρμογών στο διαδίκτυο
και οι επιδράσεις τους στην υγεία και την ανθρώπινη συμπεριφορά
Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος
Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (*)
Η πληροφορική και το Internet προσφέρουν την δυνατότητα εικονικοποίησης (Virtualization) διαδικασιών, αντικειμένων και μορφών ζωής που παρουσιάζονται ζωντανά χωρίς να υπάρχουν πραγματικά. Η τεχνολογία αυτή δημιουργεί πολλές δυνατότητες σε τομείς όπως η επιστημονική και βιομηχανική έρευνα, η εκπαίδευση, η ιατρική και η ψυχαγωγία. Η επόμενη εξέλιξη είναι αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) προσθέτοντας επί πρόσθετες πληροφορίες στην πραγματικότητα, με τέτοιο τρόπο που ο άνθρωπος να βιώνει αυτές τις επί πλέον πληροφορίες, ως αναπόσπαστο μέρος της πραγματικότητας.
Η εικονικοποίηση και η επαυξημένη πραγματικότητα, ιδίως στο Διαδίκτυο, δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην απομάκρυνσή τους από τον πραγματικό κόσμο, τις πραγματικές σχέσεις με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογία του ανθρώπου. Το άρθρο αυτό στοχεύει να προσφέρει στον αναγνώστη μία επισκόπηση της διαθεσιμότητας της εικονικοποίησης και επαυξημένης πραγματικότητας και ρίχνει μία ματιά στις αναμενόμενες μελλοντικές εξελίξεις, ώστε ο ψηφιακός πολίτης να διαμορφώσει την δική του προσωπική άποψη για την χρησιμότητα της τεχνολογίας και να ανακαλύψει τους τρόπους αντιμετώπισης της επιρροής της στην καθημερινότητα του.
Ορισμός της εννοίας Εικονικοποίηση: «Η μεταφορά ενός αντικειμένου, ενός μηχανισμού ή μίας μορφής ζωής σε μία παρουσίαση από υπολογιστές, συνήθως διαδραστική». Μερικά παραδείγματα:
- Παρουσιάσεις εικονικών κτιρίων
- Εικονικά μοντέλα στην έρευνα & ανάπτυξη
- Εικονικά μουσεία και άλλα αξιοθέατα
- Virtual Computers
- Εικονικά καταστήματα ένδυσης
- VR/AR Gaming
Επαυξημένη Πραγματικότητα: Ενώ στην εικονική πραγματικότητα εξομοιώνεται κάτι που μας είναι οικείο από την πραγματικότητα, το «Аugmented Reality» είναι το φαινόμενο όπου με τεχνητά μέσα προστίθεται κάτι στην πραγματικότητα που βιώνουμε. Κάτι που δεν υπάρχει αλλά που γίνεται αντιληπτό από τον άνθρωπο ως υπαρκτό.
Οι εξελίξεις στην εικονικοποίηση και στην επαυξημένη πραγματικότητα εξαρτώνται από την διαθέσιμη τεχνολογία και από την δημιουργικότητα του ανθρώπου.
- Η ταχύτητα του Internet αυξάνεται
- Όλα θα είναι ασύρματα και συνδεδεμένα
- Δημιουργείται το Internet των πραγμάτων (Έξυπνες συσκευές που διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω του Internet. Υπολογίζεται ότι το 2020, 50 δισεκατομμύρια έξυπνες συσκευές στην Ευρώπη θα διασυνδέονται μεταξύ τους).
- Οι υπολογιστές γίνονται πιο γρήγοροι και μικρότεροι
- Θα κυκλοφορήσει ο οπτικός υπολογιστής, λειτουργώντας με την ταχύτητα του φωτός.
- Ο χημικός υπολογιστής βρίσκεται επίσης μέσα στις δυνατότητες
- Η τεχνολογία λογισμικού εξελίσσεται (Grid Computing – In the cloud computing)
- Η τεχνητή νοημοσύνη των υπολογιστών αναπτύσσεται.
Ανεξαρτητοποίηση των τεχνολογικών συσκευών από τον άνθρωπο – Τεχνητή νοημοσύνη
Όλο και περισσότερες εργασίες που τώρα καθοδηγούνται από τον άνθρωπο, θα αρχίζουν να γίνονται απευθείας μέσω της αναπτυσσόμενης τεχνητής νοημοσύνης των συσκευών. Για παράδειγμα σε μία στιγμή κινδύνου ο υπολογιστής του αυτοκινήτου και τα φρένα του θα συνεννοούνται πολύ πιο γρήγορα μεταξύ τους χωρίς την μεσολάβηση του οδηγού. Η συνεννόηση μεταξύ διεργασιών φυσικά θα γίνει κατά μεγάλο μέρος μέσω του Internet, και θα δούμε την εξέλιξη ανεξάρτητης εικονικής ζωής εκεί. Το Avatar σας για παράδειγμα στο Second Life δεν θα χρειάζεται εσάς για καθοδήγηση αλλά θα συνεχίζει τις δραστηριότητές του και όταν απουσιάζεστε εσείς, με δική του πρωτοβουλία.
Αναμενόμενα παραδείγματα εικονικοποίησης
- Humanoids – Robots με ανθρώπινη εμφάνιση και συμπεριφορά μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Θα βρίσκουν όλο και περισσότερη εφαρμογή. Για εργασίες, ιδίως επαναλαμβανόμενες βαρετές ή επικίνδυνες, στη βιομηχανία, για στρατιωτικούς σκοπούς (ένα humanoid μπορεί να θεωρηθεί αναλώσιμο, μία ανθρώπινη ζωή όχι).
- Βελτίωση της Εικονικής Πραγματικότητας
- Όλο και περισσότερη Εικονική Πραγματικότητα – Virtual Reality
- Όλο και περισσότερη Επαυξημένη Πραγματικότητα – Augmented Reality
Θα περπατάτε στον δρόμο φορώντας τα έξυπνα γυαλιά σας ή φακούς επαφής, με υψηλής ταχύτητας σύνδεση Internet και GPS. Σε ό, τι κοιτάτε θα προστίθεται επί πλέον πληροφορία σε εικόνα και ήχο, ή η πραγματική εικόνα θα αλλοιώνεται.
Θα κάθεστε σ’ ένα παγκάκι και δίπλα σας θα κάθεται ένα avatar (δικής σας επιλογής ή όχι) που δεν θα ξεχωρίζει από πραγματικό άνθρωπο και με τον οποίο θα μπορείτε να συζητήσετε κανονικότατα.
Η επαυξημένη πραγματικότητα μαζί με τον Κυβερνοχώρο θα δημιουργήσουν μία παράλληλη ζωή στην πραγματική ζωή, οδηγώντας ορισμένους ανθρώπους σε μεγάλη εξάρτηση από την τεχνολογία.
Δυσμενείς εξελίξεις
Κάθε τεχνολογική εξέλιξη έχει την αρνητική πλευρά της. Η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο Κυβερνοχώρος καθίσταται μία παράλληλη διάσταση της ζωής επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Η βιομηχανία παραγωγής του κακόβουλου λογισμικού φυσικά ακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη από κοντά. Θα υπάρχουν Ιοί που θα μολύνουν και θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο εικονικής ζωής (avatars) όπως και η κλοπή εικονικής ταυτότητας θα γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο.
Όλα αυτά με σκοπό την κλοπή πληροφοριών προς πώληση, το Cyberbullying, την απάτη ή την αποπλάνηση κλπ. Το ηλεκτρονικό έγκλημα, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και τα φαινόμενα εξάρτησης από την τεχνολογία είναι τα ζητήματα που ζητούν επίλυση στην ψηφιακή εποχή. Και σε έναν κόσμο όπου τα πάντα στην καθημερινότητα θα βασίζονται στο Internet, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι απλά το γεγονός ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε!
Η εικονικοποίηση και η επαυξημένη πραγματικότητα θα έχουν μία σημαντική επιρροή στην λειτουργία της ψηφιακής κοινωνίας. Η εξάρτηση του ανθρώπου από την τεχνολογία θα αποδειχθεί καθολική. Ο χρόνος που οι άνθρωποι θα περνάνε σε σύνδεση με το διαδίκτυο προοδευτικά θα γίνει πολύ περισσότερος από τον χρόνο εκτός σύνδεσης.
Αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά η επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων θα αντικαταστήσει σε ένα μεγάλο μέρος την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία. Βρισκόμαστε σε μία εποχή ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Αλλά όπως η ιστορία διδάσκει, η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικές και αρνητικές επιρροές. Η σοφή εφαρμογή της τεχνολογίας προς όφελος του συνόλου, είναι και θα παραμένει το καθήκον του ανθρώπου στην αρχή της ψηφιακής εποχής που διανύουμε.
(*) ΙΑΤΡΕΙΟ: Άλυος 9 (περιοχή Hilton) 2ος όροφος, 11521 Αθήνα
Κιν.: 6944788480 E-mail: ksiomos@hasiad.gr