Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος. Ο ομογενής «λίγων γραμμάτων» που έγραψε πέντε βιβλία

 Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος
Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.

Κι όμως, ο Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος, «των λίγων γραμμάτων, των δύσκολων χρόνων και των πολλών καημών της ξενιτιάς», όπως λέει ο ίδιος, είναι σήμερα συγγραφέας πέντε βιβλίων.

Δεν έχει ακαδημαϊκές περγαμηνές, ούτε βαριά εκπαιδευτικά εφόδια. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο σ’ ένα χωριό στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, μ’ έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα για 90 παιδιά. Ενας χρόνος νυχτερινή τεχνική σχολή και στη συνέχεια, το 1970, μετανάστης στο Μόντρεαλ του Καναδά και δουλειά -επί 42 χρόνια- σε μηχανουργείο.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αυτοδίδακτο συγγραφέα» και λέει ότι πάντα τον έλκυε το γράψιμο. Από τον καιρό που πολύ νέος, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, βοηθούσε την οικογένειά του στις αγροτικές και κτηνοτροφικές ασχολίες της στη Βούντενη, ένα χωριό ανατολικά της Πάτρας απ’ όπου στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70 κατά κύματα έφευγαν οι νέοι για τον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μαζί τους και ο κ. Γκολφινόπουλος με την σύζυγό του Δήμητρα. Γονείς πέντε παιδιών και παππούδες άλλων τόσων εγγονιών σήμερα, εγκαταστάθηκαν στην ελληνοκρατούμενη περιοχή του Παρκ Εξτένσιον.

Σκληρά χρόνια, δύσκολες εποχές και νοσταλγία για την πατρίδα. «Ξεκίνησα να γράφω ποιήματα και τραγούδια. Και ύστερα σκέφτηκα όλα αυτά να τα εκδώσω, να υπάρχουν κάπου ως μάθημα για τους νεότερους», λέει ο κ. Γκολφινόπουλος.

Τα ποιήματα και τα τραγούδια ακολούθησαν πεζά, δοκίμια, ως και μια θεατρική ιστοριογραφία με αναφορά στην παροικία του Μόντρεαλ της δεκαετίας του 1980.

Και όλα τους με άξονα θέματα όπως η πατρίδα, η σημερινή πραγματικότητα, η μετανάστευση, οι ηθικές αξίες, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής και, φυσικά, η θρησκευτική πίστη.

Γιατί ο κ. Γκολφινόπουλος, ανάμεσα στο μηχανουργείο, στη συγγραφή και στις υποχρεώσεις της οικογένειας, μελέτησε βαθιά και τη Βυζαντινή μουσική, με δάσκαλο τον Αρχοντα Πρωτονοτάριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιεροψάλτη Κωνσταντίνο Λαγούρο.

Το έργο του παρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην κατάμεστη αίθουσα της Λακωνικής Αδελφότητας Καναδά. Με ομιλητές τον κ. Λαγούρο, την φιλόλογο κ. Ευαγγελία Τσαλκίδου και τον δημοσιογράφο, ανταποκριτή του «Ε.Κ.» στο Μόντρεαλ Ζώη Μαρίνο.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της Λακωνικής Αδελφότητας Πατ Ταμβακολόγου-Κυριακού και η αντιδήμαρχος Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος.

Ολοι οι ομιλητές εστίασαν στον τρόπο που ο Κώστας Γκολφινόπουλος προσεγγίζει τον γραπτό λόγο, την πυκνότητα των νοημάτων και τη βαθιά συναισθηματική και βιωματική αύρα που διατρέχει τα γραπτά του παρ’ ότι, όπως υπογραμμίστηκε και στην εκδήλωση, «δεν σπούδασε τα Γράμματα και τις Επιστήμες, αλλά παρ’ όλα αυτά η γραφή του δείχνει πηγαίο ταλέντο και ποιητική φλέβα, εφάμιλλη του Κρυστάλλη».

Πριν μερικούς μήνες τα βιβλία του κ. Γκολφινόπουλου παρουσιάστηκαν και στη γενέτειρά του. «Το έκανα σαν μια απόδειξη ότι όλοι εμείς, που φύγαμε πριν από 50 ή 70 χρόνια, υπάρχουμε!».

( Εθνικός Κήρυκας)