Tο παγωτό σε ξυλάκι γιορτάζει τα 80 του χρόνια

παγωτό σε ξυλάκι
παγωτό σε ξυλάκι
Φέτος το παγωτό σε ξυλάκι γιορτάζει τα 80 του χρόνια. Η γλυκιά απόλαυση δροσίζει κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια ανθρώπους. Πώς όμως το παγωτό βρήκε τον δρόμο από το μπολ στο ξυλάκι;

Πριν από 80 χρόνια ο Τέο Σέλερ ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του Καρλ την εταιρεία «Καρλ Σέλερ Γιόπα βιομηχανία παγωτού». Η ιδέα προέκυψε όταν ο Τ. Σέλερ δοκίμασε για πρώτη φορά παγωτό σε ξυλάκι σε ένα βαριετέ του Βερολίνου. Μέχρι τότε το παγωτό σερβίρονταν μόνο σε κουπάκι.

Το πρώτο παγωτό ξυλάκι βγήκε από το εργοστάσιο Σέλερ το 1937. Το παγωτό με την ονομασία «Στάνταρ» υπήρχε στις γεύσεις βανίλια, σοκολάτα και φράουλα. Το 1956 ακολούθησε το παγωτό «Λούξους», βανίλια με επικάλυψη σοκολάτας. Ούτε αυτό υπάρχει πια σήμερα, αλλά έμοιαζε πολύ με το παγωτό της φωτογραφίας.

Στο μεταξύ υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές στην αγορά, σε όλα τα σχήματα, χρώματα και γεύσεις. Παρότι είναι πρακτικό, πολλές φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε να λερωθούμε. Ωστόσο υπάρχει παγωτό που δεν λιώνει τόσο γρήγορα. Για παράδειγμα το παγωτό με επικάλυψη σοκολάτας λιώνει πιο αργά απ’ ό,τι η γρανίτα.

Οι νέες τάσεις και οι περίεργες γεύσεις μπορεί να μας κινούν την περιέργεια, ωστόσο ο ενθουσιασμός είναι μεγαλύτερος όταν ένα παραδοσιακό παγωτό επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια απουσίας πάλι στα ψυγεία. Όπως το παγωτό με τον δείκτη, της φωτογραφίας, που θύμισε σε πολλούς  τα παιδικά τους χρόνια.

Η νέα τάση στα παγωτά σε ξυλάκι είναι άκρως υγιεινή και selfmade. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι φόρμες παγωτού. Τα συστατικά ποικίλλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις. Εμείς προτείνουμε: χυμό πορτοκάλι, χυμό λεμόνι, λίγο μέλι και μερικές φέτες πορτοκαλιού για το σερβίρισμα.Το καρπούζι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό (96%) γίνεται πολύ εύκολα ένα δροσιστικό παγωτό ξυλάκι. Κομμένο σε κομμάτια, μπαίνει στην κατάψυξη και μετά από λίγες ώρες είναι έτοιμο. Επιπλέον είναι πολύ καλή μέθοδος να διατηρηθεί το φρούτο για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Όποιος αναζητά κάτι πιο… εξεζητημένο μπορεί να σχεδιάσει το παγωτό του όπως ακριβώς το θέλει. Με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή μπορεί να παραχθεί όχι το ίδιο το παγωτό, αλλά η φόρμα, η οποία λειτουργεί και ως συσκευασία.

(Dw)