Χαρισματικοί εκπαιδευτικοί και ταλαντούχοι μαθητές!Συνέντευξη με την θεατρική ομάδα του Λυκείου Παπάγου.

στη Χρύσα Παρίση
Το περασμένο καλοκαίρι παρακολούθησα την παράσταση “Πλούτος” του Αριστοφάνη από την θεατρική ομάδα «Αριστοφαινόμενα» του Λυκείου Παπάγου και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Μια παράσταση πολύ καλά δουλεμένη και απόλυτα βέβαιη για αυτό που ήθελε να παρουσιάσει. Εστίασε στην σχέση πλούτου –φτώχιας, παρουσιάζοντας την δίψα του ανθρώπου για πλούτο και δύναμη μας προβλημάτισε να αναζητήσουμε τον πραγματικό πλούτο, στις ιδέες και στις αξίες που ίσως έχουμε ξεχάσει…
Είχα λοιπόν την χαρά να βρεθώ στο αμφιθέατρο του Λυκείου Παπάγου και να συνομιλήσω με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Λεβεντίδου, τον λυκειάρχη κ. Γιώργα τον θεατρολόγο κ. Τσούμα και τα παιδιά

Πριν πόσο καιρό ξεκίνησε η θεατρική ομάδα « Αριστοφαινόμενα»
Πριν από ένα χρόνο περίπου, Πέρυσι αυτή την εποχή
Και πώς κατορθώσατε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να ετοιμάσετε μια τόσο αξιόλογη παράσταση κ. Λεβεντίδου,πέρα βέβαια από το ταλέντο των παιδιών.
Νομίζω ότι το ταλέντο είναι μέσα σε κάθε άνθρωπο που μόνος του αναζητά να εκφράζεται. Έκανε πολύ καλή δουλειά και είχε πολύ καλή χημεία και συνεργασία νε τα παιδιά, ο ειδικός μας θεατρολόγος ο κ.Μάρκος Τσούμας. Ήμασταν κι εμείς δίπλα τους και ένιωθαν ότι έχουν ένα δικό τους άνθρωπο από το σχολείο. Αλλά εκείνο που έγινε είναι να βγει ο εκφραστικός εαυτός.
Πολλά προβλήματα με πολλές φορές αδιέξοδα. Νομίζουμε ότι κάναμε το καλλίτερο .
Εγώ ειλικρινά πάντως, την εποπτεία, τον συντονισμό τις πρωτοβουλίες του κ, Τσούμα τις θεωρώ νεανικές δροσερές και ευστοχότατες.
Εσείς κ. Τσούμα τι έχετε να πείτε;
Ο αρχικός σκοπός για μένα σε μια ομάδα λυκείου είναι να γίνουν ομάδα κατ αρχάς. Μόνο άμα καταφέρουν να γίνουν ομάδα θα μπορέσουν να δουλέψουν. Τα ίδια τα παιδιά μέσα από τους κόπους και την προσπάθεια που έκαναν στόχος ήταν να καταφέρουν να βγάλουν ένα αποτέλεσμα που θα μείνουν κα αρχάς οι ίδιοι ικανοποιημένοι. Αυτό συζητούσαμε συνέχεια. «Κάντε κάτι το οποίο αφού το ευχαριστιέστε εσείς θα το ευχαριστηθούν και οι άλλοι και το σημαντικό είναι αν καταλαβαίνετε εσείς τι κάνετε θα καταλάβουν και οι θεατές»
Θεωρούμε τα αρχαία κείμενα δύσκολα, ότι τα παιδιά δεν θα καταλάβουν , ότι τα κάνουμε πολλές φορές παπαγαλία, τα μαθαίνουμε πολλές φορές με το ζόρι και τα παιδιά και τα φετινά και τα περσινά ανακαλύπτουν ότι αυτά τα κείμενα «μιλιούνται», ότι έχουν αναφορές στο σήμερα, έστω σε μετάφραση, ότι είναι πράγματα που μπορούν να τα καταλαβαίνουν και τα ίδια στη ηλικία που βρίσκονται.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τα παιδιά.
κ. Λεβεντίδου: Εννοείς τα μαθήματα δίνουν μια πολύ αποτετανωμένη εικόνα για τα κείμενα
κ. Τσούμας: Ίσως τα παιδιά φοβούνται ότι αυτά τα κείμενα είναι πολύ μακρινά. Εγώ αυτό που κάνω είναι να τα κάνω κοντινά. Να καταλάβουν τα παιδιά ποιός είναι ο λόγος να ανέβει κάτι σήμερα. Δεν κάνουμε τίποτα να δεν υπάρχει λόγος αυτό το έργο να ανέβει σήμερα
Ο κ. Γιώργας (διευθυντής του Λυκείου) τι έχει να πει για όλο αυτό που γίνεται εδώ;
Είναι μια ωραία δραστηριότητα στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων του σχολείου που έχουν αναλάβει οι καθηγήτριες κ. Λενεντιδου με την κ. Κανιαδάκη και ο κ. Τσούμας ο θεατρολόγος που μας βοηθάει. Τα παιδιά ενδιαφέρονται και συμμετέχουν, οι οικογένειες συμβουλεύουν τα παιδιά να συμμετέχουν σ’ αυτά τα προγράμματα. Δεν υπάρχει μόνο το πρόγραμμα της θεατρολογίας τα Αριστοφαινόμενα είναι η ρητορική ,είναι και ο ραδιοφωνικός σταθμός . Όλα αυτά δημιουργούν είναι ευχάριστο κλίμα για τα παιδιά στο σχολείο
Πώς προέκυψε το όνομα Αριστοφαινόμενα παρουσιάζετε μόνο Αριστοφάνη;
Αριστοφαινόμενα είναι το όνομα της προηγούμενης ομάδας. Κάθε χρόνο αλλάζει το όνομα της ομάδας αλλά πάντα διατηρούμε το αρχαίο δράμα. Πάντα θα είναι είτε μια τραγωδία είτε μι κωμωδία από εκείνη την εποχή που έχει σήμερα τόσα πράγματα να πει. Φέτος είναι οι Τρωάδες ο στόχος μας, είναι τραγωδία

Ζήτησα από τα παιδιά να περιγράψουν την εμπειρία τους
Νικόλας Δαφνιάς (Πλούτος )
Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Το σχολείο μας έδωσε την δυνατότητα να μην ασχοληθούμε μόνο στα πλαίσια του σχολείου, αλλά να ασχοληθούμε και με κάτι άλλο, το οποιο μόνοι μας δε σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να το κάνουμε και αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο. Μόνος μου δεν υπήρχε περίπτωση να πάω σε μια θεατρική ομάδα και να παίξω αρχαίο δράμα. Δεν θα πήγαινα καν να παρακολουθήσω μια παράσταση η οποία είχε αρχαίο δράμα.
Νομίζω ότι, εκτός του ότι δημιουργήθηκε μια παρέα και οι πρόβες δεν ήταν αγγαρεία αλλά ήταν κάτι ευχάριστο, το πιο σημαντικό ήταν ότι μου έδωσε το ερέθισμα να μπορώ να πάω να παρακολουθήσω μια παράσταση η οποία να αναφέρεται στο αρχαίο θέατρο
Ζώη Ελεάνα (μέλος του χορού)
Αυτό που με κράτησε περισσότερο απ όλα ήταν αυτό που είπε αι ο κ.Τσούμας ,ότι γίναμε ομάδα με όλη την έννοια. Πριν δεν κάναμε καθόλου παρέα και τώρα είμαστε πάρα πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Νομίζω ότι και γι αυτό βγήκε ότι βγήκε στην παράσταση γιατί δεθήκαμε τόσο πολύ μεταξύ μας που επικοινωνούμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Γιώργος Καλάης (πρόεδρος του 15μελούς)
Το σημαντικότερο πράγμα που έχω αποκομίσει, πέρα του ότι δεθήκαμε σαν ομάδα είναι ότι μάθαμε πώς λειτουργεί μια θεατρική παράσταση από πίσω, αυτό που δεν βλέπουν οι θεατές, το οποίο χρειάζεται αρκετό κόπο. Επίσης γίναμε καλλίτεροι θεατές , διότι βλέπαμε την δουλειά που έχουμε δώσει και έτσι μάθαμε πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε ό,τι βλέπουμε από δω και πέρα.

Τα παιδιά της καινούργιας ομάδας.
Πώς νιώθετε παιδιά τώρα που ξεκινάτε αυτή την καινούργια δραστηριότητα;
Χαρούμενοι, με αγωνία σίγουρα, ακόμα διαβάζουμε δεν έχουμε πάρει ακόμα τους ρόλους. Τώρα γίνεται ανάγνωση και ανακαλύπτουμε τον κόσμο του Ευριπίδη
Είχατε προσκληθεί να παρουσιάσετε τον Πλούτο στη Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, “Ολύμπια τα εν Δίω” 2017, στο αρχαίο θέατρο Δίου στην Πιερία. Τι έγινε εκεί;
Ήταν ατυχία το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε την παράσταση. Πήγαμε μέχρι εκεί και ακυρώθηκε η παράσταση λόγω καιρικών συνθηκών. Δεν υπήρχε εναλλακτική. Κάναμε όμως πρόβα στο αρχαίο θέατρο του Δίου!
Τι προσφέρει στα παιδιά αυτή η συμμετοχή τους στην θεατρική ομάδα;
Κ. Τσούμας: Το πρόγραμμα των παιδιών είναι πολύ πιεσμένο και πραγματικά έστω και αυτός ο χρόνος που κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν έχει σχέση με όλη αυτή την πίεση, είναι ένα πολύ καλό παράθυρο για κάτι άλλο και όπως είπε πολύ σωστά ο Γιώργος Καλάης ακριβώς κάποιος μπορεί να θέλει μετά πα αυτό να ασχοληθεί επαγγελματικά αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι γίνονται καλοί θεατές. Βλέπουν αλλιώς μια παράσταση μετά . Ήταν πολύ σωστό αυτό που είπε..
Έφυγα εντυπωσιασμένη από το σχολείο. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες καλλιεργείται ουσιαστικά η συλλογικότητα, αναπτύσσεται η φαντασία και δημιουργικότητα, σφυρηλατείται πνεύμα και ψυχή.
Ευτυχώς που υπάρχουν χαρισματικοί εκπαιδευτικοί που αφιερώνουν γενναιόδωρα τον χρόνο τους στα παιδιά μας μπορούν και διακρίνουν τα ταλέντα τους και αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια, σεμνότητα και ενθουσιασμό να τα ελευθερώσουν
Εμείς τους ευχαριστούμε θερμά και τους στηρίζουμε!