Χαριστική βολή για την τοπική αγορά η παράταση των μέτρων.
Χαριστική βολή για την τοπική αγορά αποτελεί η παράταση των μέτρων. Μετά από την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας το διάστημα 2009- 2018 η οποία έφερε στο όριο επιβίωσης τις τοπικές επιχειρήσεις, ήρθε και παρούσα κρίση εξ αιτίας της πανδημίας, με πιο δραματικές συνέπειες όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
Άδειοι δρόμοι, κλειστά καταστήματα. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε πλήρη παράλυση της τοπικής αγοράς .
Εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τα πολυκαταστήματα που λειτουργούν και διαδικτυακά, η εστίαση και το λιανεμπόριο θα παραμείνουν κλειστά για άγνωστο διάστημα. Έτσι μετά από τις γιορτές που ο τζίρος ήταν περιορισμένος έως και μηδενικός για ορισμένα καταστήματα, κινδυνεύει να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σχολίασε τις ανακοινώσεις που έγιναν δια στάματος Νίκου Χαρδαλιά ως εξής:
Η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για νέα παράταση του lockdownστην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας. Δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του clickaway συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση. Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση. Η απογοήτευση των συναδέλφων μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση. Από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων. Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων. Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.