Μαντί Καππαδοκίας για την Παγκόσμια ημέρα Ζυμαρικών
Μαντί Καππαδοκίας.
Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών σήμερα και σας προτείνουμε μια συνταγή βγαλμένη από τα βάθη της μικράς Ασίας, την Καππαδοκία. Πρόκειται για τα μικρά γεμιστά ζυμαρικά (”τα Ανατολίτικα… ραβιόλια” )που φτιάχνονται από τον Πόντο μέχρι την Καππαδοκία και την Αρμενία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.
Παρακάτω η συνταγή:
Για τη ζύμη
- 1 νεροπότηρο αλεύρι
- 2 αβγά
- Αλάτι
- ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
Για τη γέμιση
- 350 γραμ κιμά(μοσχαρίσιο ή αρνίσιο,ακόμα και μείγμα αυτών)
- 2 κρεμμυδάκια
- μαιντανό
- μαύρο πιπέρι
- Πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
- Αλάτι
Για τη σάλτσα
- 1 πιπεριά
- 1 τομάτα
- αλάτι
- 1/2 κ.σ.πελτέ ντομάτας
- Σος γιαουρτιού
- 6 σκελίδες σκόρδου
- 2 φλιτζάνια αγελαδινό γιαούρτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, 2 αβγά, αλάτι, λίγο νερό και ετοιμάζετε τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα μιας χοντρής μπαγκέτας. Τη μοιράζετε σε δυο κομμάτια, τη ξαναζυμώνετε και τη πλάθετε σε δυο μπαλάκια.
Ρίχνετε μέσα στον ωμό κιμά 2 μικρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι και τον ζυμώνετε.
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγετε φύλλο τα δύο μπαλάκια. Τυλίγετε το φύλλο και το κόβετε σε λωρίδες, στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κομματάκια στα οποία βάζετε λίγη από τη γέμιση και τα κλείνετε σαν πουγκάκια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, ψιλοκόβετε μια πιπεριά και τη σοτάρετε. Όσο σοτάρεται ψιλοκόβετε μια ντομάτα την οποία ρίχνετε στο τηγάνι να τσιγαριστεί με την πιπεριά. Προσθέτετε αλάτι, ανακατεύετε και στη συνέχεια ρίχνετε 1/2 κουταλιά πελτέ ντομάτας. Ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνετε να βράσει.
Βάζετε τα μαντί να βράσουν μέσα σε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου για περίπου 10 λεπτά και μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρετε στα πιάτα μαζί με λίγο ζουμάκι.
Ρίχνετε σε κάθε πιάτο 3,4 κουταλιές από τη σάλτσα τομάτας πιπεριάς.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού .Σε ένα γουδί, ρίχνετε αλάτι, 5-6 σκελίδες σκόρδο και τα κοπανάτε. Σε μπολάκι βάζετε γιαούρτι, προσθέτετε το μείγμα από το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο από δύο κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού κα το σερβίρετε στο τραπέζι.
Τελειώνουμε με το στολισμό του, που δεν είναι άλλος από πασπαλισμένο καυτερό μπούκοβο, σουμάκ και… καραφάκι(-α) ρακής!
Καλή σας όρεξη.