Λείριον. Ένα Ταξίδι Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Προσφοράς – Μέρος Πρώτο
Στο πρώτο μέρος αυτής της συνέντευξης, η Άννα Πάνη Κουσιορή, ιδρύτρια του Λείριον, μας μιλά για τις αρχικές ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, αλλά και για την προσήλωσή της στις αξίες που καθοδηγούν το έργο της. Επίσης, παρουσιάζει το Leirion MUN Academy. Η εμπειρία και η αφοσίωσή της διακρίνονται σε κάθε λέξη, αναδεικνύοντας ένα ενθαρρυντικό ταξίδι προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.
Συνέντευξη στην Ειρήνη Γαβαλά
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα σας παρουσιάσουμε το Λείριον το πνευματικό τέκνο και δημιούργημα της κας Άννας Πάνη – Κουσιορή, τον πρότυπο Πολιτιστικό – Επιμορφωτικό χώρο που με τις δράσεις, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του, που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, εφήβους, φοιτητές και ενήλικες, έχει ξεπεράσει όχι μόνο τα σύνορα της πόλης μας αλλά και της χώρας μας.
Αγαπητή Άννα
_ Έχοντας πλέον καθιερώσει το Λείριον ως ένα μοναδικό πρωτότυπο Πολιτιστικό – Επιμορφωτικό Χώρο για Παιδιά μέσα από πολυσχιδείς δραστηριότητες και μαθησιακά εργαστήρια θα ήθελες να μας πεις πώς και γιατί ξεκίνησες το Λείριον ;
* Το Λείριον ήταν μια εσωτερική ανάγκη η οποία δημιουργήθηκε από τους πρώτους μήνες της κυοφορίας της πρώτης μου κόρης.
Ονειρεύομουν έναν χώρο όπου μαμάδες και παιδιά θα είχαν τη δυνατότητα να μάθουν, να παίξουν, να δημιουργούν και να εκφραστούν ελεύθερα.
Ένα σημείο συνάντησης όπου θα μπορούσαν να μοιραστούν τις ιδέες, τις σκέψεις, τους φόβους και τα όνειρά τους χωρίς να βιώσουν απόρριψη, κριτική, απαξίωση.
Ήταν μια ανάγκη και μια ” υποχρέωση ” απέναντι στα παιδιά, όχι μόνο στα δικά μου αλλά σε όλα τα παιδιά που η ζωή φέρνει στο δρόμο μου για κάποιο λόγο. Ήταν η φυσική συνέχεια του πολιτιστικού συλλόγου που ίδρυσα το 2013 .
Το ξεκίνησα με δάνειο ( το οποίο συνεχίζω και πληρώνω ακόμα, για ένα χώρο που έφτιαξα από τα θεμέλια του και δεν το έχω), σχεδιάζοντας κάθε ιδέα στο χαρτί, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις όπως η αναγκαστική, μεθοδευμένη και υποκινούμενη αλλαγή έδρας από ανθρώπους που ήθελαν διακαώς την ανακαινισμένη μονοκατοικία. Ισως να επιθυμούσαν να μην υπάρχει καθόλου αυτός ο φορέας που λέγεται Λείριον, ποιος ξέρει , η πανδημία και πολλές άλλες. Υλοποιώντας προγράμματα μεγάλων οικονομικών απαιτήσεων με ελάχιστα χρήματα διαθέσιμα στο πορτοφόλι μου. Δεν ξεχνώ ότι είμαι γυναίκα , σε μια κοινωνία που απαιτεί απάνθρωπα να της αποδείξεις την αξία σου. Σε μια κοινωνία όπου ψάχνει απεγνωσμένα να βρει ποιος σε βοηθάει, ποιος είναι από πίσω, πώς γίνεται να τα ξέρει όλα αυτά, τι έχει σπουδάσει, από που είναι. Και εάν έχεις κάνει το λάθος να γεννηθείς στη Χειμάρρα, να είσαι Ελληνίδα είναι ποινικό αδίκημα. Ακόμα και εξέταση DNA να προσκομίσεις πάλι θα σε αμφισβητήσουν και αρκετές φορές με άσχημο τρόπο.Οταν δε μιλάς για τη Β. Ήπειρο, δεν κρύβεσαι, υπερασπίζεσαι το Δίκαιο, λες ιστορικές αλήθειες εκεί ξεκινάνε και τα πιο δύσκολα.
Από την άλλη όμως έχω την τύχη να έχω δίπλα μου την οικογένειά μου, αρκετούς φίλους και συνεργάτες με τους οποίους έχουμε ως σημείο αναφοράς τις ίδιες Αξίες. Όποτε δίνω βάση εκεί , δουλεύω με τον εαυτό μου, αφαιρώ ο, τι δεν είναι αντάξιο των αξιών που υπηρετώ και προχωράω.
Η ζωή έχει ένα εκπληκτικό εργαστήρι που λέγεται << εμπειρία >> . Όσο περισσότερη εμπειρία αποκτάς, όσο περισσότερο χώρο κάνεις σε σένα και μετά σε ο, τι είναι συμβατό με σένα, τόσο η αρμονία γίνεται η βάση των ιδεών σου.
Και όταν φτάνεις στο σημείο να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι τίποτα παραπάνω από τους άλλους, είσαι απλά μια ύπαρξη μέσα στο σύνολο, ότι στο μοίρασμα βρίσκεται η Ευτυχία, στην Αγάπη η Ευδαιμονία τότε έχεις φτάσει στην έξοδο της σπηλιάς. Τώρα εάν θα μπορέσω να αντικρίσω τον Ήλιο χωρίς να κλείσω τα μάτια μου θα φανεί στην πορεία .
_ Leirion MUN Academy – 1o Συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών για Μαθητές Δημοτικού
Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μια ακόμη πρωτοβουλία σου μετά από 3 διεθνή Συνέδρια MUN για εφήβους και φοιτητές, ένα Συνέδριο για μαθητές Δημοτικού έρχεται στο Λείριον.Ποια είναι η ιδέα σου, ποιο το θέμα, τι θα περιλαμβάνει, ποια παιδιά αφορά και πώς μπορούν οι γονείς να δηλώσουν συμμετοχή ;
* Το Leirion MUN Academy είναι ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται κυρίως σε μαθητές γυμνασίου, λυκείου και φοιτητές που ασχολούνται με τις προσομοίωσεις MUN.Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα εργαστηρίων και σεμιναρίων όπως :
φιλοσοφία, ρητορική, πολιτική, ανάπτυξη δεξιοτήτων, ψυχολογία, ηγεσία, γεωπολιτική, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικές επικοινωνίες, κυβερνοασφάλεια και πολλά άλλα.
Στην Ακαδημαϊκή Ομάδα συμμετέχουν καθηγητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τον εξαίρετο Δρ. Αθανάσιος Σταβέρης – Πολυκαλάς – Head of Academic Team . Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από Έλληνες φοιτητές : Εύα Βαζαίου, Μιχάλης Αρμάος, Ιωακειμία Λανταβού και την Μαριλένα Κουσιορή -Head of Organizing Team.
Η ιδέα μου είναι να εδραιωθεί το Συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών και για μαθητές Δημοτικού. Το δικαιούνται οι μαθητές του Δημοτικού και μπορούν να ανταπεξέλθουν άριστα στις απαιτήσεις που έχει μια τέτοια διοργάνωση.
Δεν σας κρύβω ότι από την αρχή του ταξιδιού αυτού ονειρευόμουν ένα Συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στην Ελληνική Γλώσσα.
Μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Β. Ηπειρο και από όλες τις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο.
Το κεντρικό θέμα είναι :
<< Η προώθηση της Βιώσιμης Αστικοποίησης >> Επιτροπή UNEA.
Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν το site μας : www.leirionmun.com να πατήσουν στο ” Registrations are open” το οποίο σε οδηγεί κατευθείαν στο e-mail του Συνεδρίου και να δηλώσουν συμμετοχή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια για το θέμα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών , τη λειτουργία της συγκεκριμένης Επιτροπής ,τον τρόπο που συνεδριάζει και κατόπιν οι μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη θα συνεδριάσουν εκπροσωπώντας μια χώρα.
Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί να γίνει 18,19 Μαΐου 2024 στην Αθήνα.